Her seçim öncesi cadde ve sokaklara sıcak asfaltlar dökülür, kaldırımlar sökülür, parke taşları yenilenir. Seçim biter, bir daha aynı sahne yenilenir. Bu durumdan yandaş müteahhitler nemalanır hep. Gözü boyanan yine vatandaş olur.

İyi güzel cebe ne indiriyorsanız indirin de yaptığınız işin hakkını verin bari.

Diyarbakır’da nüfusun yüzde 8’i engelli kategorisinde.

Bu insanlar, birileri işini iyi yapmıyor diye eve hapis.

Oysa Türk Standartları Enstitüsü, ülke genelinde kaldırım yapımlarını belli bir kurala bağlamış; belediyeler için Şehiriçi Yollar - Yaya Kaldırımı Koruyucu Engelleri - Tasarım Kuralları el kitabı hazırlayarak, ideal kaldırım ölçütlerini açıklamıştı.

İş bölgelerinde, yaya kaldırımı genişliğinin en az 5 metre, bordür taşının ise 0.70-1 metre boyunda ve 0.15-0.20 metre genişliğinde olmasını öngören standart, kaldırım yüzeyinde ise ayakların takılacağı çıkıntılar ve topukların girebileceği delikli yüzeyler bulunmamasını şart koşmuştu.

O kuralları önce hatırlayalım;

*Kısmen hemzemin kesişmeli, yarı erişme kontrollü çevre yollarında, yaya kaldırımı genişliği en az 1.50 metre olmalı.

*Yaya kaldırımı yapılması gerekli olmayan hallerde 0.75-2 metre genişliğinde banket yapılmalı.

*Bölge bağlantı, bölge içi toplayıcı, bölge içi ve servis yollarında taşıt yolunun her iki tarafına en az 2 metre genişliğinde yaya yolu yapılmalı.

*Ön bahçesiz yapı düzenine sahip yollardaki yaya kaldırımı, en az 2.50 metre genişliğinde, yaya trafiğinin yoğun olduğu ticaret, büro, resmi daireler gibi benzeri kullanımların yer aldığı merkezi iş bölgelerinde ise yaya kaldırımı genişliği, en az 5 metre olmalı.

*Yol genişliğinin el vermediği hallerde 3 metreye kadar genişlik inebilir. Ancak şehrin yapılaşmasına açık meskun alanlardaki yollarda yapılacak yeni düzenlemelerde yaya kaldırımı genişliği 1 metreden az olamaz.

*Yaya kaldırımında yayanın emniyetle yürümesine mani olacak çiçeklik, taş veya demir gibi her türlü engellerle, elektrik direği, trafik işaret direği, ilan levhaları ağaç ve benzeri elemanlar bulunmamalıdır.

*Yaya kaldırımında bordür taşı üst seviyesi taşıt yolu üst kaplamasından en fazla 0.15 metre yükseklikte olmalıdır.

*Yaya kaldırımının eğimi yüzey sularının akıtılması için taşıt yoluna doğru yüzde 2-3 oranında olmalıdır.

*Bordür taşı 0.70 metre ile 1 metre boyunda ve 0.15-0.20 metre genişliğinde olmalıdır.

*Yaya kaldırımı, parke taşı, beton döşeme blokları kolay sökülüp tekrar kullanılabilir malzemeyle kaplanmalıdır.

*Yaya kaldırımı üzerine yapılan alt yapıya ait rögar, baca kontrol ve benzeri tesislerin kapakları kaplama yüzeyiyle aynı düzlemde olmalıdır. Ayrıca, yayanın ayağının takılacağı beton veya demir baba veya diğer herhangi bir çıkıntı, bitmiş kaplama taşında topukların girebileceği genişlikteki delikli yüzeylerden kaçınılmalıdır.

TSE’nin belirlediği bu standartlarının birçoğu Diyarbakır’da uygulanmıyor.   Hem kaldırımların yapıldığı yerler, hem de yapılma biçimi açısından ihmal ve yanlışları içeriyor.

Örneğin görme engelliler için zeminde yapılan çıkıntılı yoldan yürüdüğünüzde karşınıza bir elektrik direği çıkabiliyor. Ya da engelli parkurunun bulunduğu kaldırımın bitiş noktasında aynı parkuru göremeyebiliyorsunuz.

Yani anlayacağınız TSE’nin belirlediği standartlar Diyarbakır’da işlevsiz. Yerel yöneticilere duyurulur...