Türkiye'de son zamanlarda erken seçim tartışmaları daha hararetli bir şekilde yapılmaya başlandı. Cumhur İttifakı kanadı her ne kadar "erken seçim yok" dese de pek inandırıcı gelmiyor açıkçası. Koronavirüs pandemisi sürecinde yaşanan eksiklikler, büyük ekonomik buhran, siyasi krizler, Babacan ve Davutoğlu partilerinin yükselişi, dış politikada olan beceriksizlikler ve tıkanmalar bir erken seçim takvimini önümüze koyuyor.

Anket ve araştırma şirketleri de kamuoyu yoklamaları mesailerine başladı. Yapılan araştırma ve anketlerde Cumhur İttifakının düşüşte olduğu CHP, İYİ Parti, HDP ve DEVA'nın da yükselişte olduğu görülüyor.

Bu yükseliş devam edeceğe de benziyor. Sanırım Erdoğan ve Bahçeli de bunun farkında. Onun için yeni hamleler yapma peşindeler. Bu yapacakları hamleler onları çok yükseğe götürecek kanaatinde değilim. Çünkü Türkiye'de bu bloğa olan güven azaldı.

İstihdamdaki büyük düşüş, işsizlik, ekonomik kriz, polis şiddeti gibi bütün doneleri bir araya topladığımızda ilk seçimde Türkiye'de yeni bir siyasi perspektif göreceğimizi düşünüyorum.

Yapılan son kamuoyu araştırmasını sizinle paylaşmak istiyorum.

AREA Araştırma şirketi, Mayıs ayından gerçekleştirdiği “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması”nın sonuçlarını paylaştı. Araştırmada, siyasi partilerin seçmen desteği, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Türkiye’nin en önemli sorunu, siyasetçilerle ilgili kanaatler, olası erken genel seçim kanaati ve yeni kurulan partilere oy verme davranışı ve diğer gündem konuları ele alındı.

AKP VE MHP'NİN OYLARI GİDEREK DÜŞÜYOR

“Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 39’u tercihini AKP’den yana kullanırken, yüzde 24,5 tercihini Cumhuriyet Halk Partisi’nden, yüzde 12 ise İYİ Parti’den, yüzde 10 da HDP’den yana kullandı. Cumhur ittifakında AKP'nin ortağı olan MHP ise baraj altında kalıyor.

MHP BARAJ ALTINDA KALIYOR

MHP, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi ise baraj altında kaldı. Babacan’ın liderliğini yaptığı DEVA Partisi’nin oylarının, Gelecek Partisi’nden daha yüksek olduğu görüldü.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE GÜVEN AZALDI

Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu?” sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 42,7’si Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni tercih ederken, yüzde 57,3’ü ise Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’ni tercih etti.

ERDOĞAN İLE İLGİLİ OLUMSUZ DÜŞÜNCELER YÜKSELİYOR

Aşağıda belirtilen siyasetçilerle ilgili genel kanaatiniz nedir?” sorusunu yanıtlayan vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında yüzde 51,6 olumlu görüş bildirirken, yüzde 39,9’u olumsuz görüş bildirdi. İYİ Parti lideri Meral Akşener’in yükselişte olduğu izlenirken, vatandaşların yüzde 38,3’ü Meral Akşener hakkında olumlu görüş bildirdi. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’i ise Devlet Bahçeli, Kemal Kılıçdaroğlu, Ali Babacan, Demirtaş ve Davutoğlu takip etti.

ERKEN SEÇİM ÖNCELİKLİ TALEP DEĞİL

Ankete katılan vatandaşların yüzde 33,3’ü erken seçimin gerekli olduğunu belirtirken, yüzde 58’i erken seçime gerek olmadığını belirtti.

AKP HÜKÜMETİNİN EKONOMİ POLİTİKALARI BAŞARISIZ BULUNUYOR

Hükümetin Ekonomi Politikasını nasıl buluyorsunuz? Sorusunu yanıtlayan vatandaşların yüzde 33,8’i ekonomi politikalarını başarılı bulurken, yüzde 58,4 ise AKP hükümetinin ekonomi politikalarının başarısız olduğunu söyledi.

AKŞENER'İN ÇAĞRISINA OLUMLU YANIT

Ankette sorulan bir diğer soru ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ‘Memleket Masası’ çağrısına ilişkin oldu. “Meral Akşener’in “…liderler olarak memleket masasında toplanmamız lazım…” çağrısını nasıl karşılıyorsunuz?” şeklindeki soruyu yanıtlayan vatandaşların yüzde 55,9’u çağrıyı yerinde bulduklarını aktarırken, yüzde 31’i de desteklemediğini söyledi. 12,3 oranında vatandaş da fikir belirtmedi.

Tabi HDP'nin de baraj üstünde olduğunu görüyoruz. Selahattin Demirtaş faktörünün devreye girmesiyle birlikte HDP'nin oylarının daha da artacağı kanaatindeydim. Türkiye'de bir erken seçim olursa ne zaman olur? Sorusu herkesin kafasını kurcalıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son kabine toplantısından sonra Türkiye için yeni bir normalleşme paketi açıkladı. Bu paketin önceliği ekonomik unsurlar oldu. Sağlık Bakanlığının bu konudaki fikri eminim aynı değildir. Ulaşım tamamen serbest, AVM'ler açık, spor tesisleri açık, turizm merkezleri ve plajlar açık olacak.

Bu durum koronavirüste ikinci dalgayı da beraberinde getirecektir. Ekonomi adına alınan bu risk Cumhur İttifakını kurtarır mı? Zannetmiyorum. Bu dalga ile birlikte bu senenin sonu ya da önümüzdeki yılın bahar mevsiminde bir erken seçimin olacağını düşünüyorum.

Amaç Babacan ve Davutoğlu'nu seçime sokmamak, HDP'yi en güçsüz şekilde yakalamak ve makro politikaların önünü açacak bir uzun dönem arayışı olacak. İlk seçimde son yerel seçimde olduğu gibi Cumhur İttifakının tamamen çöktüğü bir sonuç görebiliriz. Bu durum da bence Türkiye için daha hayırlı olan sonuç olur.