10 bin yıllık geçmişine 33 medeniyet sığdıran Diyarbakır, sadece tarih ve kültür müzesi değil, aynı zamanda zengin mutfağıyla da gastronominin merkezi olmaya aday bir kent. Bu anlamda çok önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı Diyarbakır.

TÜYAP Diyarbakır tarafından organize edilen ve kentteki sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen fuar, Hakkari’den Edirne’ye, İzmir’den Kars’a, Antalya’dan Trabzon’a, ülkenin tüm mozaiğini Diyarbakır’da buluşturdu.

İlk günden yoğun ilgi gören fuarda ziyaretçiler, Kars’ın kaşar peynirini, Malatya’nın kaysısını, İzmir’in tulum peynirini, Hakkari ve Bingöl’ün balını, Trabzon’un ekmeğini, Van’ın otlu peynirini, Gaziantep’in katmerini, Diyarbakır’ın ciğer kebabını ve kadayıf tatlısını hem bir arada görme, hem de tatma fırsatı buldu.

Geçen sene de aynı organizasyona ev sahipliği yapan Diyarbakır’a, firmaların ilgisi bu yıl oldukça yüksek. Geçen yıl 112 firma katılım gösterirken, bu yıl rakam 172’e yükselmiş durumda. Bölgesel olmaktan çıkıp ulusal bir organizasyon haline geldi bu fuar.

40 kentin yöresel lezzetini görücüye çıkaran Diyarbakır, kendi zengin mutfağını da misafirlere tattırıyor. Her stant, kendi lezzetini misafirlere ikram ediyor. Bir yandan şişlere dizilen ciğer kebabı, diğer yanda tel tel örülen kadayıflar görsel şölen oluşturdu.

Bu yıl ki fuara katılım gösteren firmaların sektörel dağılımına baktığımızda, ilk sırayı geçen sene olduğu gibi yine et ve et ürünleri, ikinci sırayı da süt ve süt ürünleri alıyor.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği gibi kurum ve kuruluşların yanı sıra devlet protokolü de fuar da tam kadro hazırdı. Kadim kenti tanıtma adına yapılan bu organizasyonda yerel ve merkezin ortak hareket etmesi oldukça sevindirici.

5 gün boyunca açık olan fuar, lezzeti tadacak ziyaretçilerini bekliyor. Haydi fuara, haydi Türkiye’nin zengin mutfağını tatmaya...