Kamuoyu bir süredir CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, " Nasıl mı?’ sözlerini tartışmaktadır. Bu sözlerin ardından iktidar cephesi  tepki gösterirken, CHP ve Millet İttifakı’nın diğer partileri konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih etmiş gözüküyor. Ama bir değerlendirme yapıldığını da öngörüyoruz.

Peki ne oldu?

CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş,  Hatay'da yerel bir televizyonda iktidarın politikalarının eleştirisini uzun uzun yaptıktan sonra sözü Millet İttifakı’nın adayının özelliklerine getirerek şunları söylüyor: "Ulusal ve uluslararası karar vericilerin işaret edeceği bir insanı yapacaklar" demiş ve bu sözleri tepki çekmişti.

CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın biraz geçmişine bakalım sevgili okurlar.

Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin kuruluşunda görev aldı. Eski devlet hastanesinin Mustafa Kemal Üniversitesi'ne kazandırılması ve araştırma hastanesinin açılmasında başhekim yardımcılığı görevi yaptı. 2007 yılında doçent oldu. 2006-2008 döneminde Mustafa Kemal Üniversitesi Rektör Danışmanlığı görevinde bulundu.

Kendisini milliyetçi bir çizgide tanımlayan Savaş, 2009 Türkiye yerel seçimlerinde Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki görevinden ayrılıp AK Parti'den Antakya Belediye Başkanı adayı oldu ve yüzde 47.3 oyla seçimleri kazandı. Görev yaptığı süre içerisinde başta Asi Nehri'nin temizlenmesi olmak üzere birçok hizmette bulundu. Ancak 2014 Türkiye yerel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olarak göstermesi üzerine Adalet ve Kalkınma Partisi'nden ayrıldı.

Lütfü Savaş’ın akademik kariyeri siyasete girişinin AK Parti iktidarı döneminde öne çıktı görülmektedir.

Lütfü Savaş’ın sözleri medyada hararetle tartışılmaya başlandığı şu sıralarda partisinden bir açıklama gelmeyince ‘İş başa düştü’ misali konuyla ilgili kendini savunmak ve sözlerine açıklık getirmek durumunda kaldı.

Bu hassas konu nasıl espri konusu olabiliyor?

Lütfü Savaş, AK Parti ve MHP kanadının tepki gösterdiği sözleri sonrası CNN TÜRK'te Ne Oluyor programına telefonla bağlandı. Savaş, Millet İttifakı adayını uluslararası karar vericilerin belirleyeceği ifadesiyle "espri yaptığını" söyledi, kendini savundu.

Savaş, "Türkiye hem ulusal hem uluslararası herkesle barışık yaşayacak bir cumhurbaşkanı adayını da tabii ki bekler, ben de bunu tarif ettim" dedi.

Kamuoyunda Millet İttifakının aday belirlenmesi konusu zaten bir şaibe vardı. Özellikle iktidar cephesi bu konuyu bugüne kadar sıcak tuttu hep. Bu konuda CHP yetkilileri zaman zaman açıklamalar da yapmıştı. ABD’den beklentilerinin olduğunu belirten açıklamalar yapılmıştı. Tepkiler yoğunlaşınca ‘Yok onu demek istemedik, bunu demek istedik’ şeklinde savunma pozisyonuna geçmişlerdi. Şimdi de benzer bir durum söz konusu.

Nasıl mı?

Millet İttifakının aday belirlenmesi hassasiyet ve ciddiyet isteyen bir konudur. Bu konuda ‘Ulusal ve uluslararası karar vericilerin işaret edeceği bir insanı yapacaklar’ diyeceksin, tepkiler karşısında ‘Espri yaptım’ diyeceksin. Bu böyle olmaz Sayın Başkan.

Nasıl olura geçmeden önce şu soruyu soralım: CHP bu açıklamanın neresinde? Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun veya genel merkezin bu açıklamadan haberi var mıydı? Lütfü Savaş’a ‘bu açıklamayı yap, arkandayız’ söz vermiş birileri var mı? Asıl bu konunun açıklık kazanması gerekmektedir.

Lütfü Savaş, siyaset ahlakı ve ilkeli duruş gereğince sözlerinin arkasında olmalı, olmalıydı. Çünkü partisi CHP’ye göre, şu anda Türkiye’de ‘Bir tek Adam rejimi var, bir diktatör var. Bu diktatörü de demokratik dünya (ABD ve Avrupa) istemiyor. Dış politika çökmüş durumda. Komşu ülkelerle sıfır diyalogdayız’  şeklinde bir yaklaşım var. Hal böyle olunca Millet İttifakının belirleyeceği 2023 Adayı bu çerçevenin dışında olmalı.

Yani…

‘Kardeşim ben bir tespit yaptım. Ulusal ve uluslar arası güçler Millet İttifakının adayını belirleyecek. Böyle bir eğilim var. Başta ABD, AB ve bunun dışında kalan demokratik dünya tek-adam ve diktatör olmayacak bir aday istiyor. Millet İttifakı da bunu benimsemiş durumda. 2023 Seçimlerine bu bağlamda hazırlanmaktadır’ biçiminde cesurca kendini savunmalıydı Lütfü Savaş Bey.

Hatırlanacağı üzere kısa bir süre önce Zülfü Livaneli CHP’yi ‘Sol Öğütücüsü misyonuna sahip’ bir parti olmakla eleştirmişti. Daha sonra tabi tepkiler gelince Sayın Livaneli, katıldığı ve bağlandığı TV Programlarında görüşlerinin arkasında durmuş, hatta daha da açıklık getirmişti. Yani espri yaptığını söylemedi adam.

Sayın Başkan 2023 seçimleri espri yapmakla kazanılmaz!

Saygıyla…