Van Gölü'nde bir umut diye tekneye bindiler. Umut tacirleri onları bazı kontrol noktalarından kurtarmak için Van Gölü üzerinden geçirmeye çalıştı. 27 Haziran olduğu belirtiliyor tarih olarak. Ve bir anda tekne alabora oldu.

Umut bir anda karanlığa döndü. İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, teknenin içinde 80 kişinin olabileceğini söylüyor. Teknenin içinde kimilerine göre "bazı kişiler", kimilerine göre "göçmenler", kimilerine göre "sığınmacılar", kimilerine göre "mülteciler", kimilerine göre ise "düzensiz göçmenler" evet hepimiz onlara bir isim bulamadık, hata günlerce onların cansız bedenlerini bulmak için de çok çaba sarfetmedik.

Mesai saatlerinden mesai saatlerine bir arama çalışması yapıldı. Her gün 2-3 kişinin cansız bedeni poşetlere konulup adli tıp kurumlarına götürüldü. Bir ay geçti bu facianın üzerinden. Peki, bu kişilerin kim olduğunu nerden gelip nereye gittiklerini bilen var mı? Yok. Merak eden var mı? Vardır ama çok azdır. Bu çok mu önemlidir? Evet, çok önemlidir. Her insanın hayatı, kimliği, nerden gelip nereye gittiği, neden geldiği, geldiği yerdeki koşullar, başka gelen var mı, bunların hepsi çok önemli ve bilinmesi gerekir. Bazı medya kuruluşları artık bunu bir haber değeri olarak da görmüyor. Yetkili kurumlar ise açıklama yapmayı gerektirecek bir durum olarak görmüyorlar. Sivil toplum kuruluşları da yeterince bu durumu gündemleştirme gereği duymuyor.

Bir maaş zammı için günlerce sokağa çıkan sendikalar ve sivil inisiyatifler yahu bunun hiç mi sizin için bir gündemsel değeri yok. Bu mülteci veya adına her ne diyorsanız çok mu gereksiz gündemler? Küçücük 2-3 çocuğun cansız bedenleri bir poşete konulup getirilirken hiç mi dikkatiniz çekmiyor? Hadi bütün bunlar yaşanırken Van Gölü sahilinde tatil ve piknik yapan binlerce insan.

Sizin için zorluk oluyor mu? Örneğin gölde yüzerken ayağınız bir çocuğun cansız bedenine takılabilir. Bu durum hiç mi tüylerinizi ürpertmiyor? Her neyse çok fazla soru sorduğumun farkındayım. Ama bu normal bir durum değil. Ben bu yazıyı yazarken 60 insanın cansız bedenine ulaşıldı. Bir daha olmaması için bu katliamın gündemleşmesi gerekiyor. Üzerine gidilmesi gerekiyor.

Bu insanların nereden neden geldiği bilinmesi gerekiyor. Bu insanlar gibi başka insanlar var mı ve bu insanlar gibi ölmemeleri için acilen önlemlerin alınması gerekiyor. Burada da en fazla sorumluluk medyaya düşüyor. Biz ne kadar gündemleştirirsek o kadar uyuyan vicdanları belki kıpırdatabiliriz.