Hergün bizleri daha fazla kaygılandıran bedeb sağlığından ruh sağlığına, ekonomiden sosyal ilşkilere hayatımızın tüm alanlarında yıkıcılığını enağır şekilde hissettiğimiz  koronavirüs pandemisinde son dönemde ortaya çıkan varyantlar ve aşılama sürecine değinmek istedim.

Son bir buçuk yıldır covid-19 hastalığı karşısında alınan tedbirler, verilen mücadeleler sonucu tüm dünyada vaka sayısında ciddi azalma yaşanmıştı. Ancak bu düşüş ve beraberindeki aşılamalarla birlikte  toplumda rağabet meydana getirdi. Sanki hastalık bitmiş ve sanki aşı olununca bir kez daha bulaş olmayacakmış gibi. Oluşan bu algı çok tehlikeli bir hal almış durumdadır. 

Yeni varyantlar; 
Koronavirüs Delta varyantıyla bulaşıcılığını arttırmışken yeni varyantlar ortaya çıktığı duyuruldu. Uzmanlar uzun süredir Türkiye'ye özgü varyant uyarısı yaparken İzmir'den korkutan açıklama geldi.

 İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği ortak açıklama ile İzmir'de koronavirüs varyantlarının alt türlerinin saptandığını açıkladı.

İzmir Tabip Odası ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlığı Derneği ortak açıklama ile İzmir'de koronavirüs varyantlarının alt türlerinin saptandığını açıkladı. Açıklamada, "Sağlık Bakanı, Türkiye’de Delta varyantının baskın olduğunu bildirmiştir. Ancak İzmir’de; alfa, beta, gamma ve delta varyantlarındaki başlıca üç mutasyonu hedefleyen PCR kitleri ile yapılan analizlerde, üç mutasyonu da taşımayan suşlar (alt tür) saptanmaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

Tespit edilen her yeni varyant hastalık ilemücadelede psikolojik olarakta gerilemeye neden olmakta aynı zamanda aşılanmış kişilerde de vaka sayılarının artmasına neden olmaktadır. 

Ülkemizde özellikle ilimiz ve ilçemizde ciddi arttış yaşanan vaka sayılarına baktığımızda; Diyarbakır genelinde 500 den fazla hasta yoğun bakım ve kliniklerde yatarak tedavi görmektedir. Günlük vaka sayısı ise yine son bir haftadır 2000 in üzerinde. Aşılanma %55 lerde , son bir haftadır hergün 20 nin üzerinde hasta covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmektdir. Delta varyantı sayısıarttıkça yoğun bakımda yatma ve ölüm oranı da artmaktadır. Son üç gündür silvan ilçemizde covid-19 nedeniyle 145 kişi karantinaya alınmış bunlardan 93 ü delta varyantlı 93 kişinin ikisi de yeni doğan bebek olduğu, son 24 saatte ise 4 kişinin yaşamını yitirdiği tespit edildi.
 
Aşılama yetersizliği; 
Toplam 1 milyon 100 bin aşı yapılmış 1 doz yapılan kişi sayısı 650 bin civarında 2 doz uygulanan kişi sayısı ise 390 bin civarında olmaktadır. Aşılamada ciddi yetersizlikler söz konusu olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Aşıya Güvensizlik, kaygı, bana birşey olmaz mantığı, herkes olsun ben daha sonra olurum kurnazlığı en çok bilinen aşı olamama nedeleri iken aşı karşıtlığı da ciddi bir kitleye dönüşmektedir. Bazıları da e zaten hastalık yine evrilecek yeni varyantlar ortaya çıkacakaşı boşa gidecek gerekçesiyle maalesef ki aşıyı red ediyor. 

Oysa bencilliği bırakıp tüm toplumun sağlığını düşünmek ve kesinlikle aşı olmak gerekir. Ahlaki ve vicdani bir mesele haline gelmiştir. 

Yeni varyantların neden olduğu kaygı oldukça anlaşılırdır. Elbette bununla ilgili en net ve bilimsel tespiti bilim camiası yapıyor ve yapacaktır da . Temel olarak bakıldığında canlılığın doğal yapısı, kendini sürdürülebilir hale getirmesinin sonucu olarak evrim kaçınılmaz olagelmiştir. Virüsler de tüm canlı yapılar gibi sürekli değişim ve dönüşüm halindedir. Ancak bu değişip dönüşme hali her zaman insanlığın aleyhine olacak diye bir şey yok. Virüs mutasyonsürecinde insan bedenine uyum da sağlayabilir. Bu durumlar bizleri mücadeleden uzaklaştırmamalı aksine daha fazla tedbir almaya ve aşılanmayı teşvik eden çalışmaları arttırmamız gerektiğini düşünüyorum.

Bu konuda ilçe sağlık müdürümüz ve müdürlük çalışanları sahada gezerek bütün silvan halkını birebir standlara çağırarak kampanya yürütürken, Diyarbakır Tabip odası ve Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri sendikasının üye ve aktivistleri diyarbakır’ın merkezi noktalarında “aşı ol” kampanyası yürütmekte broşürlerle halkı ikna etmeye çalışmaktadır.  

Bu ve bunun gibi çalışmaların çok kıymetli olduğunu ve tüm STK lar, Partiler, odalar, dernekler ve kanaat önderlerinin kaypanyaya destek vererek ellerini taşın altına koymalarının zamanının geldiğini hatta geçtiğini düşünüyorum. 

Maske - fiziksel mesafe- hijyen ‘e dikkat edelim.
Aşı olmak toplumsal sorumluluktur. AŞIMIZI OLALIM