Fuat BULUT / ÖZEL HABER

Geçen yıl 1 Eylül’de fahiş olarak artan enerji maliyetlerinden sonra Diyarbakır’ın gelişen sektörü olan tekstil, büyük darbe almaya devam ediyor. Fason ve dosya ürün teslimatı olarak Diyarbakır başta olmak üzere Batman ve Mardin’de konfeksiyon atölyeleri ile çalışan Türkiye’nin tekstil devi LCV, buradan çekilmeye başladı.

Yine eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar’ın başında bulunduğu Bursa merkezli Yeşim Tekstil, 5 bin kişinin çalıştığı Ağrı’daki fabrikayı kapattı ve Mısır’da 4. Fabrikasını açtı.

ÇEKİLME SEBEBİ MALİYETLERİN ARTMASI

Alınan bilgiye göre son 6 aydır ünlü markalardan iş alamayan tekstil fabrika ve atölyeleri, daralmak zorunda kaldı. İş alma konusunda ilişkileri zorlayan ve düşük fiyat veren fabrikalar, girişimler 4 ayda sonuç vermeyince işçi çıkarmak zorunda kaldı. Son iki ayda 2 bin kişi Diyarbakır’da işçi çıkardı.

ENERJİ VE İŞÇİ MALİYETLERİNİN UCUZ OLDUĞU ÜLKELER TERCİH EDİLDİ

Ünlü markaların tercih ettiği ülkeler ile Diyarbakır arasındaki doğalgaz – elektrik fiyat farkı yaklaşık (1 Kw) 1.5 dolar. Bangladeş, Mısır, Fas, Özbekistan’da işçi maliyeti 5 cent iken burada 25 cent. Bir diğer etken ise pamuk. Tekstilin hammaddesi olan pamukta arz talep dengesizliği, ayrıca fiyatların mazot - gübre zamları nedeniyle geçen yıla göre artması ve ambarlara stoklanması ünlü firmaları Türkiye’den kaçıran diğer sebepler olarak sıralanıyor.

Tebdir alınmaması durumunda büyük ve köklü firmalar hariç küçük tekstil işletmelerin kapanması ve işsizler ordusunun artmasını gündeme getirebilir.

Editör: TE Bilişim