Fuat BULUT/ÖZEL HABER 

2015 yılında Birleşm Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine eklenerek korumaya alınan Diyarbakır Hevsel Bahçeleri’nde iş makinelerinin yol ve kazı yapması, ağaçların gelişi güzel kesilmesi, kentte tepkilere neden oldu. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Kılıç, “Yaşanan durum çok üzücü. Diyarbakır’ın ve Türkiye’nin imajına zarar veriliyor. Binilen dal kesiliyor” dedi.

Diyarbakır’da başta Mimarlar Odası’nın tepkisine neden olay, geçtiğimiz ay yaşandı. İş makinelerinin Hevsel’de yol yapımı için çalışma yaptığına dair haber ve fotoğrafların haber sitelerinde yer alması üzerine konu yargıya taşınmıştı.

“UNESCO’YU TAKMIYORUM ANLAMI TAŞIR”

Gazetemize konuşan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Kılıç, olaydan haberdar olduklarını ifade ederek, tepkisini şöyle dile getirdi:

“Hevsel’de yaşanan durum çok üzücü. Orası bir de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Bu Diyarbakır’ın imajına, Türkiye’nin imajına zarar. Ben yakıştıramıyorum. Çok da üzülüyorum gelip. Gelip danışsalar. Yani insan bindiği dalı keser mi? O durumdalar. Bir de buralar bize emanet. Yarın çocuklarımıza, torunlarımıza hesap vereceğiz. Dünya mirası burası. Yani bunlar diyorlar ki biz UNESCO’yu takmıyoruz anlamı taşır. Bu bizim için çok kötü bir durum.”

Editör: TE Bilişim