Yılbaşı denildiğinde akla ilk gelen yemek hindi dolması oluyor. Ancak pandemi nedeniyle tüm ürünler çok zamlandı ve bundan hindi de büyük ölçüde nasibini aldı. Dolayısıyla herkes hindi alamayabilir. O nedenle tavuk, hindiye iyi bir alternatif olur diye düşünüyorum.  

Bu kez hem çok güzel görünen, hem de yapması kolay ve de gayet hesaplı, klasik bir yılbaşı tavuğu tarifi vermek istedim. Hindi gibi tatlandırmak için yanına ek bir sos gerekmiyor. Yılbaşı sofralarını süsleyecek olan bu yemeğin yapanlara afiyet olmasını diliyor ve yeni yılınızı kutluyorum.

Gerekli malzemeler:

2 kilo ağırlığında bütün tavuk

2 çorba kaşığı biber salçası

2 çorba kaşığı balsamik sirke

5 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı kişniş tohumu

1 tatlı kaşığı kimyon tohumu

1 adet mandalina kabuğu rendesi

1 adet limon kabuğu rendesi

4 çorba kaşığı zeytinyağı

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı bal

Tavuğun içine koymak için;

1 adet limon

1 adet mandalina

2 dal biberiye

1 dal zahter kekik ya da bir taze kekik

Tavuğun yanında;

1/2 kilo brokoli

1 adet havuç

1 baş sarımsak

Yemeğin yapılışı:

Küçük bir tencereye kaynayan su koyup, bıçakla çizikler attığınız iki su bardağı kestaneyi 15 dakika haşlayın. Süzüp, kabuklarından ayıklayın.

Bütün tavuğu yıkayıp, kurulayıp bir tepsiye yerleştirin. Tavuğun derisi ve eti arasını parmaklarınızla hafif açın. Ufak bir bıçakla tavuğun üst derisine zarar vermeden eliniz derinin altındayken ete derin çizikler atın. Bu çiziklere hazırlayacağınız marine sosu yedirince inanılmaz lezzetli olacaktır.

Tavuk bu şekilde beklerken siz de tavuğun çeşnisi için havana sırasıyla sarımsak, tuz, kimyon, kişniş, ve zahter kekiği koyup, dövün. Baharatlar iyice dövülünce birer mandalina ve limon kabuğu rendesini ekleyin, daha sonra iki çorba kaşığı biber salçası, dört çorba kaşığı zeytinyağı, iki çorba kaşığı balsamik sirke ve bir çorba kaşığı tereyağını ilave edin. İyice karıştırıp tavuğun derisinin altına ve üstüne yedirin.

Son olarak tavuğun içine bir limonu ve bir mandalinayı dört parçaya bölüp yerleştirin. Bir dal zahter ve iki dal biberiyeyi de aromatik bir tat katması için koyun.

Hazırladığınız tavuğu fırının ızgara telinin üzerine yerleştirin. Yerleştirirken önce tavuğun altını üst tarafa bakacak şekilde koyun ki pişme sırasında ters yüz ettikten sonra pişirme tamamlanınca güzel görünen üst tarafını rahatça servis için tabağınıza alın.

Tavuğun yanında servis etmek için fırın tepsisine 15 adet taze küçük patatesi ikiye bölüp yerleştirin.

Bir havucu soyacakla ince dilimler halinde dilimleyip, ekleyin. 1/2 kg brokoliyi de aralara yerleştirip üzerine bir baş sarımsağı kabuklu olarak, iki çorba kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı çekilmiş karabiberi ve bir süs kırmızı biberi de ekleyip, hazırladığınız garnitür tepsisini de tavuğun alt rafına yerleştirin.

Böylece tavuğun sosu ile garnitürleriniz iyice lezzetlenecek. Fırında bütün tavuk için pişme süresi kilogram başına 45 dakika. Pişme süresinin yarısı tamamlanınca tavuğu çevirin ve üzerine bir çorba kaşığı bal dökün. İki kiloluk tavuğun 185 C’lik fırında pişme süresi yaklaşık 1 saat 30 dakika. Garnitürleriniz de aynı anda hazır olacaktır.