Diyarbakır ve çevre ilçeleri, son yıllarda “Yöresel Ürün ve Hediyelik Eşya Pazarı” adı altında bir şebekenin merkezi haline gelmiş adeta.

Bu şebekenin birçoğu da kent dışından.

Araya siyasileri ve hatırı sayılır kişileri devreye koyan bu şebeke, açtıkları stantta elde kalmış, son kullanma tarihleri geçmiş gıda ürünlerini, hiçbir denetime tabi tutulmadan, imzalanan sözleşmeler ihlal edilerek, satışa sunuyor.

Geçen hafta pandemiye ve Bismil esnafının perişanlık durumu göz ardı edilerek, ilçede benzeri bir pazar kuruldu.

Kentin en işlek yerine Bismil Kaymakamı ve aynı zamanda Belediye Başkan Vekili olan Hamza Türkmen’in izniyle açılan pazarda, Bismil adına tek esnaf yok.

Yani yörenin adına tek bir ürün bu pazarda satılmıyor.

Oysa bu tür pazarlar, gelen şikayetler ve denetimler sonucunda zararlı olduğu tespit edilmiş ve  dönemin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından izne bağlanmıştı.

Önce Valilik ne demiş ona bakalım;

“İlimiz ve bazı ilçelerimizin farklı noktalarında ‘Yöresel Ürün Satışı’ adı altında herhangi bir üretim belgesi olmadan yapılan ürünlerin satışa sunulduğu, söz konusu ürünlerin üzerinde, ambalajlama, son kullanma tarihi ile ilgili bilgiler bulunmadan, fiş veya fatura kullanılmadan satışının yapıldığı, Valiliğimize ulaşan şikayetlerden anlaşılmıştır.

Söz konusu ürün satış organizasyonların düzenlenebilmesi için OHAL kapsamında alınmış olan güvenlik tedbirlerine riayet edilerek mahallin mülki idare amirinden izin alınması gerekmektedir. 06.12.2017 / Vali Hasan Basri Güzeloğlu”

Diyarbakır’daki tüm kamu kurumlarına gönderilen bu genelgeye rağmen Bismil’de bu pazar izinsiz nasıl kuruluyor?

Yoksa devreye yine hatırı sayılır bir siyasi mi girdi?

Bir haftadan bu yana Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bas bas bağırıyor; “Genellikle bir hayır kurumunun adını kullanarak yapılan bu türden organizasyonların kentimiz ekonomisine bir katkısı olmayacağı gibi yerel esnaflarımızın ticaretini de olumsuz etkilemektedir. Özellikle Pandemi döneminde yapılan ve yapılmak istenen bu tür etkinliklerin halkımızı çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya getireceği kaygısını taşımaktayız” diye.

Ama bu ses hala ilgili ve yetkililerin kulağına gitmiş değil!

Sayın Vali, aynı zamanda haksız rekabete yol açan bu organizasyon rezaletini sona erdirmeyi ne zaman düşünüyorsunuz?