Diyarbakır yakınlarındaki 1957 rakımlı Karacadağ eteklerindeki taşlı arazilerde yetiştirilmesinden dolayı  coğrafi işaret alan Karacadağ çeltiğinin ünü her geçen gün daha artıyor.

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde 2024 Yılı Karacadağ Çeltiği Üretiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesini uygulayı kararlaştırdı.

Proje kapsamında çeltik tohum bedelinin yüzde 75'i bakanlıkça hibe şeklinde, kalan yüzde 25'lik kısmı da üreticilerce karşılanacak.
Bakanlıkça projeden öncelikle faydalanacak üreticiler şöyle sıralandı:

''Bakanlıkça uygulanan tarımsal desteklemelerden yararlanamayan üreticiler ile çeşitli nedenlerle ÇKS'ye kayıt yaptıramayan üreticiler, düşük gelirli, küçük ölçekli, girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapamayan üreticiler, kendine ait ya da kiraladığı işlenmeyen arazi üzerinde üretimde bulunacak yeni üreticiler. Arazisini ÇKS'de nadas arazisi olarak beyan etmiş, nadasa bırakmak yerine münavebe bitkisi ekmek suretiyle üretime katılacak üreticiler, sermayesi olmayan üretime devam etmekte zorluk çeken, üretimden çekildiği, muhtarlıklarca tespit edilen üreticiler, kadın veya genç çiftçiler ile organik tarım ve iyi tarım uygulamaları yapan üreticiler, projenin uygulandığı köy/mahalle, ilçe ya da ilde ikamet eden üreticiler, Daha önce projeden yararlanmamış olan üreticiler, Sözleşmeli üretim yapan üreticiler önceliklendirilecek.''

Projeden faydalanmak isteyen üreticilerin İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapması istendi.

Kaynak: HABER MERKEZİ