İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof, 'ulusal güvenliği tehdit ettiği' suçlamasıyla 8 yıl hapis ve kırbaç cezasına çarptırıldığı ülkesini terk etti. 'Kutsal İncir Tohumu' adlı son filmi 77'nci Cannes Film Festivali'nde gösterilecek olan Rasoulof, İran'ı 'gizlice terk etmek zorunda kaldığını' aktardı. İran sınırlarından çıkması için 'insanların hayatlarını tehlikeye attığını' dile getiren yönetmen, 'güvenli bir yerde' olduğunu söyledi.
Variety'nin aktardığına göre İranlı yönetmen, şu ifadeleri kullandı: "Uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından birkaç gün önce Avrupa'ya ulaştım. Karar verecek çok zamanım yoktu. İran'ı terk etmek ve hapishane arasında seçim yapmak zorundaydım. Büyük üzüntü içinde sürgünü seçtim. İslam Cumhuriyeti, Eylül 2017'de pasaportuma el koyduğu için İran'ı gizlice terk etmek zorundaydım.
Son dönemde hakkımda verilen ve beni sürgüne zorlayan haksız karara elbette şiddetle karşı çıkıyorum. Ancak İslam Cumhuriyeti'nin yargı sistemi o kadar acımasız ki, cezam hakkında şikayette bulunmanın bana düşmediğini düşünüyorum."
FESTİVALE KATILACAK
51 yaşındaki Rasoulof, kaçış rotası hakkında ayrıntı vermedi. Ancak karla kaplı bir dağın videosunu da yayınlayarak, kaçakçıların yardımıyla sınırı Irak ya da Türkiye üzerinden geçtiğini belirtti. Avukatı Babak Paknia ise AFP'ye yaptığı açıklamada,"Mohammad Rasoulof'un İran'dan ayrıldığını ve Cannes festivaline katılacağını doğrulayabilirim" dedi.
Rasoulof, 'Elveda' filmiyle Cannes'da iki ödül kazandığı 2011 yılında, 'rejim karşıtı propaganda' suçlamasıyla yönetmen arkadaşı Cafer Panahi ile birlikte 6 yıl hapis ve 20 yıl film yapımı yasağına mahkum edildi. Daha sonra cezası ertelendi ve kefaletle serbest bırakıldı. 2017'de İranlı yetkililer, İran'daki yolsuzluk ve adaletsizliği konu alan 'Dürüst Bir Adam' filminin gösterildiği Telluride Film Festivali'nden dönüşünde Rasoulof'un pasaportuna el koydu.