Fatma TEMEL-Veli BALTACI/ÖZEL HABER
Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamalarda bulunan Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, artan maliyetlerden kaynaklı üreticinin ekim yaptıkları tarlalarda dönümü düşürdüklerini söyledi.
MALİYET ARTTI, TARLADA EKİM DÜŞTÜ3 
Buğday ve arpa ekiminin başladığını söyleyen İskenderoğlu, “2 yıldır buğday ve arpa da fiyatlar neredeyse aynı, TMO çok cüzi bir zam fiyatların üstüne attı. 2024 yılında gelecek mahsul için şimdiden havaların kurak geçmesi çiftçinin canını sıkmaya başladı. Önümüzdeki yıl beklentimiz çiftçinin mağdur olmayacağı fiyatlarla bir düzenleme istiyoruz. Bir sonraki sene yine iyi bir şekilde üretmek için buna ihtiyacımız var.
MALİYET ARTTI, TARLADA EKİM DÜŞTÜ
Sıfır faizli kredi çiftçiye şart. Çiftçimizin de talepleri bunlardır. Mazota ÖTV, KDV’nin düşürülmesi, buğday destek priminin yükseltilmesi, şu anda bu traktörler 40 liraya mazot alıyor, bizim amacımız ülkenin ekonomisine katkı sunmak. Buğday ve arpanın ne kadar önemli olduğunu Rusya-Ukrayna savaşında gördük. Çiftçimizin üretebilmesi için hükümetimizin sahip çıkıp yeterli derece de destek vermesini istiyoruz” dedi.
MALİYET ARTTI, TARLADA EKİM DÜŞTÜ2
‘MALİYETLER DÜŞÜRÜLSÜN’
Diyarbakır’da üretici olan Mehmet Koyun ise, maliyetlerin yükselmesinden kaynaklı çiftçinin borç altında kaldığını söyledi. Koyun, “Mazot, gübre, tohum pahalı yani hep borç altında kalıyoruz. Ekmesek de olmuyor, eksek de zarar ediyoruz, ne yapacağımızı şaşırdık. Maliyet fazla olduğu için geçen sene 200 dönüm ekmiştim, bu sene 70 dönüm ektim. 130 dönüm azalttım.
Böyle devam ederse ne yapacağım? Bir traktörümü sattım borca verdim, arsayı sattım bu traktörü aldım. Seneye bunu da satarım, elimizi başka bir işe atarız, ama elimizden çiftçilikten başka bir işte gelmiyor. Şuan da çiftçi zor durumda. Çiftçi ne yapacağını bilemiyor. Hep zarar hep zarar” diye konuştu.

Editör: Ali Çekdar KORKMA