Zafer TÜZÜN/ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - Türkiye’de amatör spora önem verilmemesi birçok kez eleştiri konusu olmuştur. Özellikle son yıllarda liglerde yabancı futbolcu sayısının artması, Milli Takımın başarısızlığı gibi nedenlerin başında amatör spora önem verilmemesinden kaynaklandığı birçok kez yazılıp çizilmiştir. Amatör spor çalışmaları futbol ve diğer spor dallarının altyapısıdır, fakat bu sadece sözde kalıyor.

Diyarbakır’da amatör spor kulüplerinin yaşadığı sıkıntılar birçok kez gündeme geldi, fakat sorunlar halen devam etmektedir. Diyarbakır 1968 Spor Kulübü Başkanı Bedirhan Akyol ve Kulüp Antrenörü Abdurrahman Aslan konu hakkında gazetemize konuştu.

Bedirhan Akyol, çeşitli kulüplerde başkanlık ve amatör spor kulüplerinin başkanlığını yapmış. Diyarbakır’a spora desteğin az olduğunu ifade eden Akyol, “Batıda yerel yönetimler amatör takımları desteklemektedir. Belediyeler olmazsa sporun gelişmesi mümkün değildir. İş adamları bir yapar iki yapar üç yapar çok zor olur. Bana bakmayın ben Diyarbakır’ı sevdiğim için yapıyorum. Gençleri sevdiğim için yapıyorum. Ne bir validen, ne bir milletvekilinden, ne bir bakandan bugüne kadar 1 lira bir destek almadım. Ve kimsenin kapısına gitmedim“ dedi.

Takımdan bir beklentisinin olmadığının altını çizen Akyol, amacının sadece gençlere hizmet etmek olduğunu söyledi. Diyarbakır’ın Süper Lig Takımı olduğunu belirten Akyol, nüfusu 2 milyonu geçmiş bir şehrin sahipsiz kalmasının bu şehre yakışmadığını belitti.

‘SANKİ PADİŞAHLIK SİSTEMİ’

Konuşmasında federasyonu eleştiren Akyol şöyle dedi: “Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD), Diyarbakır Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun yönetiminin değişmesi gerekiyor, bunlar böyle babadan oğula geçiyor sanki padişahlık dönemi gibi. Bırakın ya yaşlandınız yaşınız geçti. Bırakın gençler gelsin hizmet etsin, bir şeyler üretsin.”

SPORUN GELİŞMESİ İÇİN KÖKTEN DEĞİŞİM GEREKİYOR

Sporun gelişiminde yerel yönetimlerin önemine dikkat çeken Akyol, “Diyarbakır şehrinde sporun gelişmesi kökten değişimden geçiyor. Kökünden değişmesi gerekiyor. Yoksa takımların başarılı olma şansı yoktur. Yerel yönetimler buna destek vermeleri lazım şayet destek vermezse sonuç hüsran olur. Yerel yönetimler spor sahalarını açması lazım. Diyarbakır Bağlar’da bir tane Beyaz Tebeşir Spor Kompleksi var. Başka da yok. Nüfusu oldukça büyük olan bir ilçeye bu yeter mi?”

Kulüp başkanının kendilerine yardımcı olduğunu hatırlatan Diyarbakır 1968 Spor Kulübü Futbol Antrenörü Abdurrahman Aslan, yaşanan sorunlara ilişkin olarak şunları söyledi:

“2018-2019 sezona başlarken hedefimiz Play-Off idi. Allah’ın izni ile Play-Off’a kaldık. 6 takım Play-Off oynayacak. 6 takımdan da 2 takım Süper Amatör’e ligine çıkacak. Diyarbakır 1968 Spor Kulübü Takımımız çok eski bir takımdır. Geçen sene ki karşılaşmada 1 puan ile 1. Amatörden küme düştük. İnşallah bu sene yine takımımız bir üst lige çıkacak.

Diyarbakır 1968 Spor Kulübü Takımı gençlerden oluşmaktadır. Geçen sene ki takım kadromuzu koruyoruz, 1. Amatörden düşen takım ile devam etmekteyiz lige. Deneyimli bir futbol takımına sahibiz. Bu takım ile 1. Amatöre çıkarmak için elimizden geleni yapacağız.”

YENİ YETENEKLERİ ORTAYA ÇIKARMAK GEREK

Diyarbakır şehrinin alt yapısını sporcu fabrikası olarak gören ve bu fabrikanın çalışması için tesislerin daha fazla olmasının gerektiğini belirten Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Diyarbakır şehri metropol olmuş, ama semt sahalarının eksikliği göze çarpmakta olduğunu bunun olması durumunda ise yeni yeteneklerin ortaya çıkmasının da önünün açılacağını belirtiyor. Herkesin futbolcu olacağı kaidesinin olmadığını ama yetenekli gençlerin çok olduğunu belirtiyor. Önemli olan bu genç yeteneklerin ortaya çıkarılması, ileriye dönük bunları yetiştirip iyi bir kulüplerde yer bulup top oynamalarını sağlamaktır.”

İYİ FUTBOLCU ZAMANLAMASINI İYİ YAPANDIR

İyi bir futbolcunu yetişmesi için en başta gıdasına dikkat etmesinin gerektiğinin altını çizen Aslan; “Zamanında antrenman, zamanında dinlenme, zamanında beslenme, yani bir sporcu sporcu olacağım diye kendi hayat şartlarına dikkat etmesi gerekiyor.”

KENDİ YAĞINDA BİLE KAVRULAMIYORLAR

Amatör spor kulüplerin, sorunlarının diz boyu olduğunu belirten Aslan şunları dile getirdi: “Bir amatör spor kulübü kendi yağında kavrulamıyor. Dışarıdan destek alamıyor, mesela sezon başında ya valilik ya da büyükşehir belediyesi antrenman malzemesi yardımı oluyor. Başka bir yardım yapılmıyor. Kulüplerin antrenman sahalarının olmaması dolayısıyla yeterince antrenman yapamıyorlar. Amatör kulüplerin kendi yağından kavrulmalarının futbolun gelişmesi önünde kendilerine engel oluyor. Şayet sponsorların olması durumunda yaşanan gelişmelerinde farklı olacaktır.”

TAKIMLAR ZAR ZOR MAÇA GİDEBİLİYOR

Dışarıdan bakıldığında amatör spor kulüpleri zevk ve sefa içerisinde görüldüğünü, fakat işin aslının farklı olduğunu söyleyen Aslan şunları dile getirdi: “Tabiri caiz ise amatör spor takımları zar zor bir maça gidebilmektedir. Şilbi’deki bir maça takımın gitmesi bir araç ile 200 liradır. Şimdi maddi imkânı olmayan bir takım nasıl gidip gelebilir. Ayda 4 maç hesaplarsak 800 lira araç parası maddi gücü olmayınca bir takım nasıl gidecek.

Futbol aşkı ile yanıp tutuşuyor

Uzun yıllarını futbola veren, futbol aşkı ile yanıp tutuşan biri olan 25 yılı aşkındır kendini futbolla adayan iş adamı, futbolla geçen çeyrek asır Bedirhan Akyol kimdir? 1969 yılında Diyarbakır’a bağlı Kayapınar ilçesi Zerve Köyü’nde doğdu. İlkokulu Kayapınar’da okudu. Ali Emri Orta ve Lisesi’ni okudu.1986 yılında Tarımspor Kulübün Başkanı oldu.1997 yılında Tarımspor Kulübün Kayapınar Belediyesi’ne hibe etti. Aynı zamanda futbolun yanı sıra Diyarbakır’da müteahhitlik yaptı.1998 yılında Beşyüzevler Kulübün Başkanlığını ve Çaykur Sendika Kulübü Başkanlığını yaptı. 2010 yılında Beşyüzevlerspor Kulübün ismini değiştirerek, Yeni Diyarbakırspor Kulübü olarak devam ettirdi. Daha sonra Diyarbekirspor’un kurucu başkanlığını yaptı. Şuan Diyarbakırspor 1968 Kulüp Başkanlığı’nı yapmaktadır.

Futbolculuktan antrenörlüğe

Abdurrahman Aslan; eski profesyonel bir futbolcu olarak uzun süre birçok takımda futbol oynamış. Aslan’ın ilk futbol deneyimi Hazro İdmanyurdu Spor ile başlamış profesyonel olarak. Daha sonra Şırnak spor, Bingöl Genç Murat Spor, Siverek Spor, Bismil Spor, Harbiş Spor, Ziraat Spor, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Spor, gibi takımlarda futbol hayatını sürdürdü. Şimdi de futbol antrenörü olarak spor alanında becerilerini, tecrübelerini genç yeteneklere aktarıyor.

Daha sonra futbol antrenörlüğüne başladığını dile getiren Aslan şöyle dedi: “Biz çocukken idman malzemelerimizi saklayarak gidiyorduk, gelirken de aynı yöntem ile eve gidiyorduk. O zaman ki yoksulluk döneminde böyle idi. Futbol şu anki gibi revaçta değildi. Futbol sanki çok kötü bir şeymiş gibi yaklaşılıyordu.

 

Unutulmaz anı

Abdurahman Aslan hoca bir anısını şöyle anlattı: “Bir gün Van’a gitmişiz Van DSİ ile karşılaşmamız vardı. Saha çok sis olmasından dolayı kaleden öbür ceza sahasını yani orta sahayı göremiyor. Ve hakem maçı iptal etti. Bizde içeri girdik ve baktık bizim kaleci yok hocamız dedi, Abdurrahman kaleci nerde hele git bir bak bizde gittik baktık kalecimiz Yaver kalede durmuş bende dedim Yaver ne yapıyorsun; Yaver’de ben kaledeyim bende dedim hakem maçı iptal etti. Yaver’de dedi bizim takım tek kale oynuyor top bana hiç gelmiyor. Bende dedim biz hepimiz içerdeyiz çok güzel bir anımız idi.

Futbol güzel şey ben şimdi dışarı da antrenör olarak geçmişle kıyasladığımda şimdi ki imkânlar daha iyi ama yetersiz. Bizim dönemde toprak saha idi yere düştüğümüzde her tarafımız taş toprak doluyordu. Eve gidince cımbızla onları tek tek çıkarıyorduk. Şimdi ise sentetik sahalar var. Şu anda iyi sporcular yetiştirmeye müsait bir şehirde yaşıyoruz, gençlerin bunları verimli kullanmaları gerekiyor.

Editör: TE Bilişim