Fatma TEMEL - ÖZEL

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Diyarbakır’da alışveriş hareketliliği yaşanıyor. Ancak hareketlilik daha çok fiyatların nabzını yoklama şeklinde. Vatandaşlar yüksek fiyatlardan yakınırken, esnaflar ise yoğun kalabalığa rağmen satış yapamamaktan şikayet ediyor.

28 Haziran tarihinde başlayacak Kurban Bayramı dolayısıyla eksikliklerini gidermek isteyen vatandaşlar, tarihi Sur ilçesine akın etti. Bayram alışverişine çıkan Baran Doğan, fiyatların yüksek olduğunu belirterek, “Her şey çok pahalı. Kimsede para yok. Asgari ücrete zam yapıldı. Ama alım gücü düşük. En büyük para 200 lira ama o parayla bir tişört bile alamıyorsun. Öyle bir duruma geldi ki insanlar alışverişe çıkıp üst baş alamıyor. Ben 26 yaşındayım, 2 yıldır nişanlıyım. Altının, evlerin, eşyaların fiyatı yüzünden evlenemiyoruz. Bayram gelmiş et alacağız, etin kilosu 300-400 lira. Yani anlatmak istediğim şu; indirimleri yapsınlar artık. Eski sisteme gelsinler. Asgari 2 bin lirayken ben bir ay boyunca geçinebiliyordum. Şu an 11 bin lira ile geçinemiyorum. Nerden baksam zarar. Kendi ülkemizde mülteci gibiyiz” dedi.

“GRAMAJLA SATIŞ YAPIYORUZ”

Satışların düşük olduğunu ve vatandaşların gramaja göre alışveriş yaptığını söyleyen Gazi Caddesi esnafı olan Yalçın Öz ise şunları söyledi:

“Satışlar çok düşük. Ben ilk işe başladığım zaman bundan iki yıl önce şekerin fiyatı 32 liraydı, şuan ise 90 lira. Lokumun fiyatı 50 liraydı, şu an 250 lira, kolonyalar 15 liraydı şuan 115 lira, Türk kahvesi 40 liraydı şuan kilosu 240 lira. 2 yılda fiyatlar bu denli arttı. İnsanlar alışveriş yapamıyor. Eskiden kiloyla satıyorduk şuan gramla satıyoruz. Adam eskiden bir kilo fıstığı 100 liradan alıyordu şimdi kilosu 400 lira. Adam diyor ki 100 gram ver. Satış yapamıyoruz elimizdeki ürünler bayatlıyor.

“ÇOCUKLARIMA BAYRAMLIK ALAMADIM”

Çocukları için bayramlık almak için alışverişe çıkan Habibe Eliş adlı anne ise “Çocuklara bayramlık alalım dedik ancak fiyatlar çok pahalı. 3 çocuğum var her birine üst-baş, ayakkabı almaya çalışsam altından kalkamam. Her birine bir parça kıyafet aldım mecburen. Şekerin kilo 90-100 lira olmuş. Zaten kurbanlık alamadık. Et alalım dedik onun da fiyatı çok yüksek. Allah yardımcımız olsun bu şekilde nasıl sürecek bilmiyorum” dedi.

Çarşıdaki kalabalığa rağmen vatandaşların alım gücünün düşük olduğunu belirten Gazi Caddesi esnafı Baki Kızıl da “Çarşıyı görünüyorsunuz çok kalabalık ama satış yok. İnsanlar fiyatların pahalılığını gördüklerinde çekiliyorlar. Geçinemiyor insanlar. Ağız tadıyla bayrama bile hazırlık yapamıyorlar. Esnaf olarak biz de perişan olduk. Milletin alım gücü kalmamış” diye konuştu.