ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Son yıllarda küresel iklimdeki değişiklikleri nedeniyle sıcaklıkların beklendiği mevsimlerde hava soğuklukları, soğukların olması gerektiği kış mevsiminde ise sıcak havanın oluşması ülkeyi etkileyen tehditler arasına girdi. Küresel iklim değişimlerinden payını alan Diyarbakır'da da yaşanan ani hava değişimlerini gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e değerlendiren Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bunun nedeninin insanların kullandığı fosil yakıtları olduğuna dikkat çekti.

Di̇yarbakir Yaz Ortasinda Kari Görebi̇li̇r3


“HAVA DEĞİŞİMLERİ HIZLI BİR ŞEKİLDE OLUYOR”

Son yıllarda hava değişimlerinin hızlı bir şekilde yaşandığını belirten Kılıç, "Bunun nedeni küresel iklim krizi. Karbondioksit atmosferde arttığı zaman dünyanın sıcaklığı artıyor. O zaman bizim bu anladığımız iklim ortalama değerlerinde sapmalar daha fazla görülüyor. Bunun nedeni ise insanların kullandığı fosil yakıtları. Petrol, kömür, doğalgaz kullanımı karbondioksit yönden zenginleştiriyor, bu da dünyanın nüfusunu değiştiriyor. Bu sefer de karşımıza anormal diyebileceğimiz mevsimsel değerler çıkıyor. Bu değerler ya çok yüksek, ya da çok azdır" dedi.


YAZ MEVSİMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Önümüzdeki yaz mevsimine de dikkat çeken Kılıç, şöyle devam etti: "Önümüzde yaz süreci var. Yazın çok daha aşırı sıcaklar beklediğimiz gibi, uç değer olan soğuklar, hatta kar yağışına bile rastlanabilinir. Bu önümüzdeki yıllarda daha çok artacak. Mesela bunlara ait ipuçları önceki yıllarda da kendini göstermişti. Çünkü biz hiç Şubat'ta toz fırtınası rastlamıyorduk. Ama şuan Şubat'ta da çıkabiliyor. Ya da şuan mevsim olarak Diyarbakır'da hava sıcaklarının 30 olması beklenirken, birdenbire 20'lerin altına düşebiliyor. Bunların nedeni küresel iklim krizindeki çaresizlik, ama biz çaresiz değiliz. Yerel bazda ve global anlamda insanların fosil yakıtlarının yerine yenilenebilir dediğimiz güneş ve rüzgara yönelmeleri gerekir. Her insan ve her kişiye görev düşüyor. Her insanın da yapabileceği önemli katkılar var. Örneğin bulunduğumuz apartmanda güneş enerjisine geçebiliriz. Ve bu insanlara kazanç da sağlar.”

Di̇yarbakir Yaz Ortasinda Kari Görebi̇li̇r4


"DİYARBAKIR'DA BİNA MANTOLAMALARINDA SONUÇ ALINDI"

Diyarbakır'da binaların mantolanmasının başarılı sonuçlar getirdiğine de işaret eden Kılıç, şunları söyledi:
"İlimize büyük bir fayda sağladı. Büyük bir yakıttan tasarruf sağlandı. Küresel iklim krizine önemli bir katkıdır. Aynı zamanda vatandaşın cebine de yansıyor. Biz çatılarımıza güneş panelleri de yerleştirebilir ve elektrik üretebiliriz. Evimizdeki hem elektrik masraflarından azaltırız, hem de gelir elde edebiliriz. Böyle bir imkan var. Tabi buralarda merkezi otoritelerin yönlendirici olması gerekir. Mesela kredilerle bu güneş enerjisine destek sağlanabilinir. Çiftçilerimiz duyabiliyoruz, kırsalda kaçak elektrik kullanıyorlar, bunlar desteklenirse güneş panelleriyle su pompalama gibi diğer işlerini bedavaya getirebilirler. Bunun için de bilinçli olmamız lazım. Devletimizin çiftçimize, vatandaşımıza kredi desteği sunması lazım. Bu el birliğiyle olur."


"ELEKTRİKLİ SİSTEME GEÇMELİYİZ"

Avrupa'daki pek çok ülkenin Türkiye'den daha az güneş enerjisi almasına rağmen, daha ileride olduklarını ifade eden Kılıç, şunları kaydetti: "Bilinçli toplumlar bunu yapabiliyor. Örneğin, Avrupa'da pek çok ülke bizden daha az güneş enerjisi almasına rağmen onlar bu konuda bizden çok daha ilerideler. Güneş enerjisiyle iklim ve kentlerimizi kuruyabiliriz, vatandaşa da ekonomik olarak da çok ciddi bir katkı sunar. Diyarbakır'da hava kalitesi çok iyi değil, elektrikli sistem dediğimiz raylı sistem, elektrikli otobüslere geçmemiz lazım. Yoksa hem hava kirliliği vatandaşın sağlığını etkileyecek, hem de ve biz elektrik üreterek para kazanabiliriz. Bunlar işbirliği ve bilinçlendirmeyle olur."

Muhabir: Güneş OCAĞA