ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Maraş merkezli 6 Şubat depreminde Diyarbakır’da tescilli yapılardan dördünün ağır, 30’unun ise orta hasarlı olduğunu belirledi. Hasar alan yapıların restorasyon çalışmalarına başlandı. Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Arif İpek, Dört Ayaklı Minare’deki restorasyon çalışmasının tekniğe uygun olması için takipte olduklarını söyledi.

Diyarbakır’da Dört Ayaklı Minare’nin Durumu Ne Olacak4


SÜTUNLARINA DOKUNULMAYACAK

Sur’da yaşanan çatışmalı süreçte ağır hasar alan Dört Ayaklı Minare’nin taşıyıcı lentoda çatlaklık nedeniyle güçlendirme çalışması yapılacağını belirten Diyarbakır Mimarlar Odası Eş Başkanı Arif İpek, “Çatışmadan kaynaklı Dört Ayaklı Minarenin sütunlarında meydana gelen hasarlara dokunulmayacak. Onlar adeta bir utanç vesikası delili şeklinde olduğu haliyle korunacağı bilgisini aldık. Biz Mimarlar Odası olarak zaten yapılacak restorasyonu takip etme şansımız olacak. Tekniğine uygun olarak yapılıp yapılmadığını arkadaşlarımızla gözlemci olarak takip edebileceğiz’’ dedi.

Diyarbakır’da Dört Ayaklı Minare’nin Durumu Ne Olacak2

 
TESCİLLİ CAMİLER RESTORASYON KAPSAMINDA

6 Şubat depreminden sonra Şeyh, Melek Ahmet Paşa, Behram Paşa, Lala Bey, Parlı Safa Cami ile Saint George Kilisesi gibi yerlerde bazı yapısal hasarlar oluştuğunu ifade eden İpek, “Melik Ahmet Cami’de özellikle kubbesinde oluşan ciddi bir hasardan dolayı ibadete kapatılmıştır. Orda daha kapsamlı restorasyon çalışması yapılacak. Diğerleri daha hafif hasardan dolayı deprem hasarlarına yönelik bir restorasyon yapılacak” dedi

Muhabir: Fatma TEMEL