ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Dağların arasında dağınık vaziyette yıllardır yaşamın sürdürdüğü bir köy Akçasır. Diyarbakır’ın kent merkezine en uzak ilçesi olan 140 km mesafedeki Kulp’a 51 km daha uzak olan bir yerde bulunuyor.

Di̇yarbakir’da Öğrenci̇lere Yol Ezi̇yeti̇7


Diyarbakır’dan 1.5 saatlik yolculuktan sonra Kulp merkeze, oradan da engebeli yolları 2 saatte aşıp Akçasır’a ulaşıyoruz. Bildiğimiz köy yerleşkesinden farklı bir yapıya sahip burası. Herkes kendi arazisi üzerinde ev inşa edince ortaya dağınık bir köy profili çıkmış. Arazi yapısı nedeniyle yaşanan toprak kaymaları ve seller nedeniyle yollar oldukça kötü. Bu durum köylülerin yaşamı ile birlikte özellikle 6 öğrencinin okuduğu Akçasır Köyü İlköğretim Okulu’ndaki eğitimde aksamalara neden oluyor.

Di̇yarbakir’da Öğrenci̇lere Yol Ezi̇yeti̇4

 
“DEREYİ GEÇERKEN ISLANIYORUZ, OKULDA KURULANIYORUZ”

Her sabah erken saatte yola koyulan öğrenciler, kar ve çamura rağmen tepe, bayır ve dağları aşarak çok zor şartlarda okula ulaşıyor. 3 saatlik bir yolculuğun ardından okula ulaşabildiklerini ifade eden öğrenciler, şunları anlatıyor: “Her sabah okula gelmek için saatlerce yürüyoruz. Kışın çok zor oluyor. Çünkü hava yağışlı olduğunda yolda ıslanıyoruz. Bazen okula gelemiyoruz. Sabah 06.00-07.00 gibi uyanıyoruz derse yetişmek için. Geldiğimiz yolda yollar bozuk ve yolun ortasında dere geçiyor. Dereyi geçmek için bazen ayakkabılarımızı çıkarıyoruz. Bazen de ayakkabılarla sudan geçiyoruz. Okula geldiğimizde öğretmenimiz sobayı yakıp ayaklarımızı kurutuyor. Ben ve kız kardeşim bazen okula yakın yaşayan akrabalarımızda kalıyoruz. Çünkü hava şartları kötü olduğunda gidip gelemiyoruz ve derslerimizi kaçırıyoruz.”

Di̇yarbakir’da Öğrenci̇lere Yol Ezi̇yeti̇3


“ÇOCUKLAR OKULA GİDENE KADAR HASTA OLUYOR”

Akçası Mahalle sakini Nedim adlı kişi de, çocukların zor şartlarda eğitim aldığını belirterek, “Yer şekilleri ve coğrafik kısıtlılıklar neticesinde burada eğitim de hayli uzun emekler sonucu gerçekleşmektedir. Öğrencilerimizin mezradaki okula gidip gelmeleri zorlayıcı oluyor. Okula gidişleri bir saati buluyor. Tabi bu engebeli ve yüksek yolların harika doğamızın bize getirdiği dezavantaj bu oluyor. Sağanak yağışlı havalarda yolların belli kısımları kullanılmaz hale geliyor. Sudan dolayı aşınan yollardan geçen çocuklar okula gidene kadar ıslanıyor. Bazen çocuklar hasta oluyor” diyor.

Di̇yarbakir’da Öğrenci̇lere Yol Ezi̇yeti̇6


Bir diğer köy sakini Vasıf Zengin de, yaşanan zorlukları şu sözlerle anlatıyor: “Şartlar oldukça zor. Çünkü okul ve ev arasındaki mesafe bulunduğum konumdan dolayı zorlayıcı oluyor. Çocuklarım için ilerde ilçeye veya yerleşim yerlerine daha yakın bir bölgeye taşınmayı düşünüyorum.”

Di̇yarbakir’da Öğrenci̇lere Yol Ezi̇yeti̇5


EĞİTİM İÇİN FEDAKARLIK VAR ANCAK…

Kırsaldaki bu köye gelen sözleşmeli öğretmenler de zorlu yaşama ayak uyduramayıp istifa ediyor. Şu an okulda eğitim veren öğretmenler, yaşanan sıkıntılar için şunları söylüyor: “Yerleşim alanlarına hayli uzak olan bu bölge zorlayıcı arazi yapısı ve son yıllardaki hava olaylarından haliyle fazlasıyla etkilenmektedir. Burada eğitim için fedakârlıklar görebiliyorsunuz. Gerek resmi kurumlar, gerekse aileler eğitim için fedakarlık yapsalar da bazı koşullara müdahale edemeyebiliyoruz.

Di̇yarbakir’da Öğrenci̇lere Yol Ezi̇yeti̇8

Yağışlı havalarda yolların yapısı bozulabiliyor. Çünkü arazi eğimli, engebeli ve sağanak yağışlar yolu aşındıracak kadar kuvvetli olabiliyor. Bizleri sel veya heyelanla karşı karşıya bırakabiliyor. Kayan toprağa müdahale için gelen ekipler buraya ulaşana kadar eğitim sürecinde isek kısa süre olsa da aksaklığa uğrayabiliyor.”

Muhabir: Fatma TEMEL