Zafer TÜZÜN / Özel

“14 Temmuz Dünya Kebap Günü”. Kebap Diyarbakır’da da en sevilen yemekleri arasında bulunuyor. Hatta Diyarbakır ciğer kebabı ve Diyarbakır perde ciğeri, Türk Patent Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillendi. Bugüne ve Diyarbakır’ın kebap kültürüne ilişkin gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Onur Ocakbaşı Sahibi Vedat Günaydın, “Diyarbakır’da kebap tadı bir başkadır” dedi.

Kebabın, birçok ülkede ve bölgede farklı çeşitlerde ve farklı etler ile yapıldığını belirten Günaydın, “Diyarbakır’da yemek kültürünün önceliğinde bulunan kebabın lezzetini ocakbaşında alabilirsiniz. Kebabın elde tamamen zırhla çekilerek yapılması da damakta bambaşka bir tat bırakıyor” diye konuştu. 

“CİĞER KEBABININ YEME SAATİ YOKTUR”

Sektörün yarattığı istihdama da dikkat çeken Günaydın, şöyle devam etti: “Diyarbakır'da bacası tüten fabrikalar yok. En büyük fabrika bizleriz. En büyük istihdamı sağlayan da bizleriz. Özelikle gastronomi konusunda ciddi yatırımlar yapılması, ciddi bir desteğin yapılması lazım. Ciğer kebabı pişirmek bizim vazgeçilmez bir mesleğimiz, dededen kalan bir geleneğimizdir. Ciğer kebabı günün her saatinde tüketiliyor. Ciğerin yeme saati yoktur. Sabahtan başlayıp gecenin 2'sine kadar hizmet veren esnaflarımız var. Ciğer memleketin her yerinde, damarlarımızın içerisindedir. Günlük 5 ton tüketiliyor. Ciğer kebabının yanı sıra diğer kebap türlerimiz de yoğun bir şekilde tüketiliyor.”

Yemek konusunda ilk tercihlerinin ciğer kebabı olduğunu anlatan Diyarbakırlılar ise, ciğer kültürünün kentte değişmeyeceğini ve tahtını hiçbir yemeğe bırakmayacağını belirttiler.

“MESLEĞİ İŞİ BİLENLER YAPSIN”

Günaydın, “İşimizi severek yapıyoruz. Kebap yaparken büyük bir özen gösteriyoruz. Her sabah ürünleri, malzemeleri kendim alıyorum. Bu bölgenin hayvanını kullanıyoruz. Yani biz boğazımızda giden, yediğimiz, içtiğimiz ürünü müşteriye sunuyoruz. Biz biliyoruz damak dokusu bir zevktir. Kebapçılık sektöründe işi bilenler yapsın. Önüne kelen kebapçı olmasın. Vatandaşların damak tadını bozmasınlar” dedi.