Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki 250 haneli İncesu Mahallesi'nin sakinleri, ata mesleği olan süpürge yapımından vazgeçmiyor.

 Geçmişte her evde bulunan ve zamanla teknolojiye yenik düşen el yapımı süpürgeler, Samsun’un Vezirköprü ilçesinde üretilmeye devam ediyor. Önceleri, İncesu Mahallesi’nde 250 hane insanı tarafından yapılan süpürge şu anda ise 40 hanede yapılıyor. Bir süpürge için en az 3 kişi ortalama 20 dakika uğraşırken, ata yadigarı süpürgecilik mesleğinin son temsilcileri, makineleşme gelmezse süpürgeciliğin bitebileceğini söyledi. 

Süpürgecilik işinin evlerinden bahseden 30 yıldır el emeği süpürge yapan Ecevit Yiğit, "12 yaşından beri süpürge yapıyorum. Nisan ayında tarlaya ektiğimiz süpürge otunu ağustos ayında kesip, depomuza götürüyoruz. Sonrasında otların pisliklerini toplayıp, bağ yapıyoruz. Daha sonrasında bağdan ayırdığımız otları ıslatarak, yumuşamasını sağlıyoruz. Sonrasında da süpürge yapma işlemine başlıyoruz. 3 kişi günde en fazla 40-50 tane süpürge yapıyoruz. Tanesini de kışın 8 yazın ise 10 liradan satıyoruz. Ben 30 yıldır baba yadigarı süpürge tezgahında çalışıyorum. Geçimimizi bu işten sağlıyoruz. Elde yapılan süpürge makinede yapılan süpürgeye göre daha sağlam ve kaliteli olur. Vezirköprü el süpürgesinin en önemli özelliği de kaliteli ve sağlam olmasıdır” dedi. (İHA)

 

 

Editör: TE Bilişim