Sedat IRMAK – ÖZEL HABER

DİYARBAKIR - Kış mevsiminin vazgeçilmezlerinden kestane Diyarbakır’ın birçok noktasında kurulan semt pazarlarından kilogramı 16 Liradan çiğ olarak tezgahlarda yerini alırken, pişmiş olarak kilogramı 160 Liradan cep yakıyor. Pişmiş kestanenin fiyatı 214 Lira’ya satılan gram altınla neredeyse yarışması pazarcı esnafının tepkisini çekti.

 

Yenişehir İlçesi Aliemri 5 sokakta her hafta kurulan semt pazarında kestane satan esnaf Vahap Gülenç, biz çiğ kestanenin kilosunu 16 Liradan satıyoruz, fakat pişmiş olarak satılan kestanenin kilosu ise seyyar satıcılar 160 liradan satıyorlar. Bu bir vicdansızlıktır” dedi.

 

Vatandaşlardan pişmiş olarak kestane almaları yerine pazar esnafından 16 Liradan alıp evlerine götürerek haşlayarak pişirmelerini tavsiye ettiklerini belirten Gülenç, yetkililerin seyyar olarak kentin bazı noktalarında köz ateşinde pişmiş kestane satıcılarını denetlemeleri çağrısında bulunduğunu söyledi.

 

“Denetimler yetersiz”

 

Pazarlarda kestane fiyatının ucuz olduğunu fakat pişmiş olarak satılan kestane fiyatının çok yüksek bulduklarını belirten vatandaş ise, “Kışın caddelerde yürürken satılan kestaneden almamak mümkün mü? Çünkü her mevsimin bir keyfi vardır. Kilosu çok yüksek olduğu için bizler de pazarda çiğ olarak alıyoruz eve götürüp önce kaynatıyoruz ardından odunlu sobanın üzerinde kızartıp yiyoruz. Fakat pişmiş olarak kilosunun 160 lira gibi uçuk bir fiyata satılmasına ise anlam veremiyoruz. Bunun denetim mekanizmalarından kaynakladığını düşünüyoruz” dediler.

 

Uzmanalar ise, “Pişirme tavsiyesi olarak Kestaneyi sağlıkla tüketmek için haşlayarak hazırlanabilir. Mangalda pişirilecekse kanserojen özellik taşımaması için ateşe yakın olmamasına özen göstermelidir” diye uyardılar.

Editör: TE Bilişim