Hülya ASLAN–ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres- SES Diyarbakır Şubesi Eş başkanı Mehmet Nur Ulus, mevcut sağlık sorunlarının yanında her gün bir yenisi eklenen yemek vakaları için,  "Susmayacağız, önümüze konulan her şeye eyvallah demeyeceğiz ve taleplerimizi dillendirmeye devam edeceğiz" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde sağlık emekçilerinin yediği yemekte böcek çıkmıştı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Mehmet Nur Ulus, yemek konusunda birçok çalışma yürüttüklerini ve Türkiye geneli boykotta da bulunduklarını dile getirdi.

Ulus, "Hastanelerde yemek firmalarının verdiği kötü ve kalitesiz yemekler hem protein ve kalori değerleri açısından yetersiz, hem de hijyen koşullarından mahrum. Bunu her seferinde dile getiriyoruz ve dile getirmekten hiç vazgeçmeyeceğiz. İstiyorlar ki, önümüze konulan her şeyi kabul edip, yiyelim. Ama susmayacağız, önümüze konulan her şeye eyvallah demeyeceğiz ve taleplerimizi dillendirmeye devam edeceğiz" dedi.

'HER YERDE BİR ÖZELLEŞTİRİLME ÇABASI OLDU'

Tüm bu sorunların özelleştirme ile birlikte ortaya çıktığını söyleyen Ulus, şöyle devam etti: "Hastanelerde birçok şey özelleştirilmeye gidiyor. İlk başlarda yemek hizmeti özelleştirilirdi, sonra radyoloji, devamında ise laboratuvar hizmetleri. Her yerde bir özelleştirilme çabası oldu. Kâr etme düşüncesiyle yapılan bu değişiklikler kâr mı, zarar mı? Diye sormak isterim. Onlar açısından ne kadar kârlı ise bizim açımızdan o kadar zararlı. 30 TL'lik bir yemeği 20 TL’ye alıyorsanız, orada kalite ve hijyende düşer. Her ne kadar yemek konusunda çalışmalar ve boykot yapsak da, her gün bu durum katmerleşerek büyüyor. Çünkü karşımızda çözüm muhatabı bulamıyoruz, yalnız firma çalışanlarının zorbalıklarını ve silahlı tehditlerini buluyoruz. Arkadaşlarımızın dediği gibi Türkiye Çin'i örnek alıyor, artık Çin modeli yemek ironisi yapılıyor.”

'MOBBİNG HAD SAFHADA'

Belli bir sendika anlayışı taşıdıklarını dile getiren Ulus, "3 yılda bir gittiğimiz kongrede belirli sendikal anlayışımız var ve bu anlayış çerçevesinde birbirimize bayrağı teslim ediyoruz. Amacımız nitelikli ve ulaşılabilir bir sağlık hizmeti sunmaktır. Az personel ile çok iş düşüncesiyle hastane ve sağlık hizmetleri yürütülüyor. Ataması yapılmayan birçok arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızın eksikliklerini ise ağır yükler altında kalarak görüyoruz. Verilen İşleri bitirme telaşı insani ve vicdani bütün duyguların yok olmasına sebep olur. Bunun dışında 5 dakika da bir hasta bakma gibi bir randevu sistemi yine yıpratıcı diğer sorunlar arasında yer alıyor. Buna karşın birçok yerde eksiklikleri dillendirmeye çalışıyoruz. 4688 sayılı sendikalar yasası ile işte şuraya kadar konuşabilirsiniz durumunu kabul etmiyoruz. Bizde hak ve hakikatin ne olduğu önemli. Eğer ortada bir hakikat varsa onun savunulması gerekir. Dolayısıyla ne kadar çok arkadaşımıza dokunabilirsek ve ne kadar sorunlarını dile getirebilirsek bizim açımızdan o kadar iyi" diye konuştu.