Klasikleşmiştir; uzaktan-yakından sporla öyle veya böyle birazcık ilgisi-alakası olan kişilerin söylediği çok güzel bir laf vardır; ‘spor dostluk, barış ve kardeşliktir’ diye… İçi doldurulduğunda, yani uygulandığında gerçekten de öyle… Fakat gelin görün ki, ülkemizde son yıllarda özellikle bazı siyasetçilerin birkaç oy uğruna ektiği milliyetçi ve ırkçı tohumların yeşil sahalara nefret ve şiddet olarak yansıdığını üzülerek görüyoruz.

Başta profesyonel futbol ligleri olmak üzere, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin neredeyse tüm spor branşlarındaki takımları veya sporcuları, deplasmanlarda sürekli olarak ırkçı ve milliyetçi saldırıların yanı sıra fiili şiddete de maruz kalıyor. Bu ekiplerin başında da, bin-bir zorluk ve imkansızlıklarla Türkiye Futbol Federasyonu 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden Amed Sportif Faaliyetleri geliyor.

Yaratılan bu milliyetçi ve ırkçı söylemler nedeniyle yanılmıyor isem, Amedspor taraftarlarına ‘güvenlik’ gerekçesiyle 5 yıldan bu yana deplasman yasağı uygulanıyor. Bu nasıl bir anlayış, bu nasıl dostluk, bu nasıl barış, bu nasıl kardeşliktir, anlamak mümkün değil.

Amed Sportif Faaliyetleri Futbol Takımı, son olarak İstanbul’da böyle bir saldırıya maruz kaldı. Yaratılan bu milliyetçi ve ırkçı ortam nedeniyle 1-1 sonuçlanan Sarıyer-Amed Sportif Faaliyetleri maçında, taraftar ve yöneticiler saldırıya uğradı, bazıları darp edildi.

Bu saldırının adım-adım nasıl geliştiğini ve diğer saldırılarla aynı benzerliği taşıdığını Amed Sportif Faaliyetleri Futbol Takımı Başkanı Metin Kılavuz, sağduyusunu kaybetmeden anlattı. Kılavuz, öncelikle saldırıyı esefle kınadığını ve bu linç girişimini önlemede büyük pay sahibi olan Sarıyersporlu yöneticilere sonsuz teşekkür ettiğini söyledi.

Başkan Kılavuz, bir kesim Sarıyer taraftarının günler öncesinden yaptığı milliyetçi ve ırkçı paylaşımlarının sonucunda gerçekleşen saldırıların sporun dili ve ruhuyla bağdaşmadığını anlatarak gelişmeleri şöyle anlattı:

‘Bazı Sarıyerli taraftarı, günlerdir sosyal medyada takımımıza yönelik ayrımcı ve ırkçı paylaşımlar yapmıştır. Bu maça gitmek isteyen ve taraftar yasağından haberi olmayan Mehmet A.K. adlı taraftarımız, metrodan inip Sarıyer Stadı'na giderken, bir grup Sarıyer taraftarı tarafından önü kesilerek, 'nereye gidiyorsun?' sorusuna, 'Amedspor maçına gidiyorum', 'Kürt müsün?' sorusuna 'evet' cevabını verince de linç girişimine maruz kalmış ve darp edilmiştir.

Yöneticilerimiz bu arkadaşımız ile birlikte yasal girişimleri yürütmektedir. Ayrıca protokol listesinde ismi bulunan 3 yönetici arkadaşımız da, stadyum girişinde darp edildi. Sarıyerspor Kulüp Başkanı ve yöneticilerinin araya girmesi ile arkadaşlarımız stadyuma girebilmişlerdir. Bir kısım Sarıyer taraftarlarının şiddet, hakaret, ayrımcı ve ırkçı yaklaşımlarını sert şekilde kınıyorum. Sarıyerspor Başkanı ve yöneticilerine de duyarlılıkları için sonsuz teşekkür ediyorum.’

Amed Sportif Faaliyetleri Kulüp Başkanı Kılavuz, sporun dostluk, barış ve kardeşlik olduğu sözüne uygun olarak da, ‘Her ne olursa olsun Amedspor, şehrimize gelen takımları misafirperverliğe uygun bir yaklaşımla karşılamaya devam edecek, barış kervanı misyon ve vizyonundan vazgeçmeyecektir’ diyerek olması gerekeni bir kez daha hatırlattı.

Yapmayın etmeyin beyler. Yazıktır-günahtır. Zaten ektiğiniz milliyetçi, ırkçı söylemler yüzünden güzelim ülkemizde yaşayan insanlar arasındaki makası sürekli açıyorsunuz. Buna bir de sporu alet etmeyin. Yoksa bu makas bir daha kapanmayacak kadar açılır. O zaman çok geç olur. Benden söylemesi.

Sevgiyle kalın