Güncel

Hakkında iddianame yok, 19 aydır ev hapsinde

Tarık Mercan, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde HDP’den Lice Belediye Başkanı seçildi. Görevi sadece 11 ay sürdü. Yerine kayyum atandığı gün gözaltına alındı. Tarık Mercan, 19 aydır hakkında herhangi bir iddianame olmaksızın mahkeme kararıyla ev hapsinde.

Abone Ol

Haber / Fuat Bulut

Tarık Mercan, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde HDP’den Lice Belediye Başkanı seçildi. Görevi sadece 11 ay sürdü. Yerine kayyum atandığı gün gözaltına alındı. Tarık Mercan, 19 aydır hakkında herhangi bir iddianame olmaksızın mahkeme kararıyla ev hapsinde.

Diyarbakır’da görevden alınarak yerine kayyum atanan Lice Belediye Başkanı Tarık Mercan’ın yaşadıkları filmlere konu olacak türden.

44 yaşındaki Tarık Mercan, HDP’nin, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde aday gösterdiği kişiler arasında en yüksek oyu alan isim oldu. Seçim günü, adı sık sık çatışmalar ve operasyonlarla anılan 25 bin nüfuslu Diyarbakır’ın Lice İlçesi’nde, 18 bin seçmenden 15 bini sandık başına gitti. Seçmenlerin yüzde 77.3’ü, tercihini HDP’nin adayı olarak seçime giren Tarık Mercan’dan yana kullandı.

Kentte Büyükşehir dahil, toplam 17 ilçenin 14’ünü kazanan HDP’li belediyelere 4 ay sonra kayyumlar atanmaya başlandı. Herkes ilk kayyumun Lice’ye atanmasını beklerken, en son, yani 11 ay sonra Tarık Mercan’ın yerine dönemin kaymakamı vekil olarak tayin edildi.

O tarih, 23 Mart 2020 Pazartesi günüydü. Tarık Mercan, aynı gün polisler tarafından gözaltına alındı ve çıkarıldığı savcılık tarafından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Mercan, gözaltı sürecini şöyle anlattı:

“Sabahın erken saatlerinde belediyeye kayyum atandığı haberi geldi. Ben o sırada Diyarbakır’daki evimdeydim. Polislerin gözaltı yapacağı ihtimaline karşı bir akrabamın evine gittim. Meğer, polis benim kaldığım evi bulana dek 6 eve operasyon yapmış. Geldikleri 7’nci adreste beni gözaltına alıp emniyete götürdüler. Bana yöneltilen sorular ve suç olarak isnat edilen şeyler çok komikti. Örneğin, HDP’nin seçim öncesi aday toplantısına, seçim sonrası kutlama etkinliğine katılmam, Newroz kutlamasına katılmam, üstelik hiç katılmadığım HDP kadın hareketi toplantısına iştirak ettiğim yönünde sorular soruldu. Bu, senin adın neden Tarık der gibi, oldukça komikti. Üstelik katıldığım toplantıların hiçbirisi suç teşkil etmeyen etkinliklerdi. Kadın hareketi toplantısına katıldığım söyleniyor. Bir defa adı üstünde kadınlar toplantısı, erkeklerin alınması mümkün değil. Ama savcı, hiçbir soru sormadan ‘Örgüt propagandası yapmak ve silahlı terör örgütü üyeliği’ suçlamasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. Hakim de ev hapsi şartıyla serbest bıraktı.”

19 aydan bu yana dışarı çıkamadığını ve ev hapsinde olduğunu ifade eden Tarık Mercan, bu süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Evimin odaları ve özellikle balkonu temel yaşam alanım oldu. Gökyüzüne, doğaya buradan bakabiliyorum. Canım sıkıldığında bazen sitenin bahçesine çıkıyorum. Hastalık durumu olunca Denetimli Serbestlik Bürosu’na bilgi veriyorum. Dönüşte de hastane giriş fişini, varsa tahliller ve ilaç reçetesini ibraz ediyorum. Onun dışında 19 aydır evimden bir metre öteye gitmedim. Görevli polis memurları, ayda birkaç kez zamanı belli olamayan tarih ve saatlerde evde olup olmadığımı denetlemeye geliyor. Geçen bu süre zarfında birçok akrabamı kaybettim. Cenazelerine, taziyelerine gidemedim. Kuzenlerim evlendi, düğünlerine gidemedim. Annem ve babam çok yaşlı ve kronik hastalıkları var. Köyde yaşıyorlar. Babam astım, annem kalp hastası. Bir ara durumları kötüleşti. Onları ziyaret etmek için yetkili mercilere başvuru yaptım ama onay çıkmadı. Annemi, babamı, en çok da Lice’yi çok özledim.”

Aradan 19 ay geçmesine karşın hakkında henüz iddianamenin açılmadığına dikkat çeken Mercan, “Bu da gösteriyor ki ortada bir suç yok. Daha doğrusu komik suçlamalara karşın dava açacak bir hakim yok. Ev hapsimin kaldırılması için mahkemeye dilekçe verdim ama iki aydır bir yanıt yok” diye konuştu.