Güneş Ocağa/ÖZEL HABER 

Yem ve yakıt fiyatlarından kaynaklı artan hayvan fiyatları karşısında Diyarbakırlı besiciler, Canlı Hayvan Borsası'na getirdikleri hayvanlarını satamıyorlar. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan besici Etem Türk, devletin hayvancılık politikalarını eleştirdi.

HAYVAN BORSASI'NA UĞRAYAN YOK

Türk Hayvan Borsası'ndaki fiyatları şöyle açıkladı:

"Canlı kilo şuan 240 TL. Karkas olarak da 320 TL. bu fiyatlar çok yüksek. Geçen yıl satışlar çok kötüydü, bu yıl daha da beter. Enflasyondan kaynaklı  yüzde 75 bir artış var.  Burada hareketlilik durmuş durumda. Kimse gelip hayvan almıyor. Geçen yıl 40 bin TL'ye 2 buzağı alınıyordu, bu yıl bir buzağı 30 bin TL. Geçen yıl 50 bin TL'lik  dana bu yıl 100 bin TL. Geçen yıl en iyi keçi 4 bin TL idi, bu yıl en kötü keçi 4 bin TL. En iyi keçinin fiyatı ise 8-9 bin TL arası."

"HAYVANCILIK POLİTİKASI KÖTÜ"

Pahalılığın nedenlerine  de  değinen Türk, "Devletin hayvancılık politikası kötü. Fiyatların artmasının nedenlerinin birinci sebebi tabi ki de yem ve akaryakıttır. Devlet dışarıdan ithal edeceği etin yerine, fabrikasyon yemin fiyatını düşürsün. Ben bir çuval yemi 60 TL'ye alıyordum, şuan ise en  kötü yem 500 TL. Hayvan bunu 5-6 günde bitiriyor. Hayvanın aylık masrafı 10 bin TL'yi geçiyor. Batının diğer ilerine göre daha ucuz olmasına rağmen, Türkiye'de hayvancılıkta Diyarbakır geriledi. Burada fiyatların ucuzluğundan kaynaklı 4 yıl önce İstanbul, Rize gibi batı illerinden Diyarbakır'a gelip hayvan alınırdı. Telefonlarımız susmazdı, insanlar burada kuyruğa girerdiler. Ama şimdi akaryakıta vereceği paranın yerine, kendi memleketinde hayvan alıyor" dedi.

"HER YIL BİLİNÇLİ OLARAK SALGIN HASTALIKLAR OLUYOR"

Her yıl salgın hastalıkların da bilerek çıkarıldığını iddia eden Türk, "Daha önce salgın hastalıklar 5 yılda bir olurdu o da hayvan yoğunluğundan kaynaklı, şimdi ise her yıl var. Sanki birileri bilerek canlı hayvanları yok etmek için hastalık çıkarıyor" diye konuştu.

Muhabir: GÜNEŞ OCAĞA