ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA/Zafer TÜZÜN

Amed Şehir Tiyatrosu öncülüğünde bu yıl 9'uncusu düzenlenecek olan “Amed Tiyatro Festivali” 18 Nisan'da başlayıp 27 Nisan'a kadar devam edecek. Merkez Kayapınar İlçesi'nde bulunan Amed Şehir Tiyatrosu'nda gerçekleştirilecek festivalde 19 oyun sergilenecek. Festivale dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e açıklamada bulunan oyuncu Yavuz Akkuzu, halkın bu yılki festivale yoğun ilgi göstereceğini söyledi.

Diyarbakır'da Festivale Yoğun Katılım Bekleniyor333
"Diyarbakır halkı tiyatro seyircisi anlamında pozitif bir noktada duruyor" diyen Akkuzu, " Daha önce yaptığımız 8 tiyatro festivalinde nerdeyse % 90’ a yakın seyirci kapasiteyle bizi yalnız bırakmadı. Bu festivalde de bunu bekliyoruz. Diyarbakır halkı tiyatro seyircisi anlamında pozitif bir noktada duruyor. Ve oyunları seçerek takip ederek bir şekilde bakarak geliyor. Bu yüzden festivali merak etikleri için katılım gösteriyorlar" dedi.


DİYARBAKIRLILAR BİR KEREDE 15 FARKLI FİLM İZLEYECEKLER


Diyarbakırlılar bir kerede 15 farklı oyunu izleyeceğini belirten Akkuzu, şunları söyledi:

"Tiyatro festivali birçok konuda anlam ifade ediyor. Bir tiyatrocular için anlam ifade ediyor. Bu tiyatrocuların bir araya gelmesi konuşması tartışması oyunları izleyip yorum yapması bir alışveriş olanağı sağlıyor festival tiyatrocular arasında. Ayrıca Kürt tiyatrocular arasında başka bir anlamı daha var. 4 parçaya ayrılmış Kürtlerin kendi bölgelerindeki tiyatroları ve kısmen birbirimizden ayrı olduğumuz için tiyatro festivalinde bir araya gelmemiz ayrıca bir anlam ifade ediyor. Çünkü kültürel etkinlikler Ortadoğu'nun siyasi durumundan kaynaklı Kürtler bir araya gelemiyor kolay kolay. Çoğunlukla kültürel etkinliklerle bir araya geliyorlar, tiyatro festivali de bunlardan biri.

Diyarbakır'da Festivale Yoğun Katılım Bekleniyor4

Bu anlamda da politik olarak önemli. Diyarbakır’da diyelim ki 10-15 farklı oyun izleme olanağına sahipken tiyatro festivalinde bir kere de 15 tane farklı oyun izleyebiliyor. Aynı zamanda Kurmanci, Zazaki, Sorani oyunlara ulaşabiliyor ve tabi ki Türkçe oyunlar da var festivalimiz de. Seyirciye çeşitlilik sunma anlamında anlamlı, bir de tiyatro ustalarıyla seminerler düzenliyoruz. Orada da hem tiyatrocular katılım sağlıyor, hem de seyirciler katılım gösteriyor. Tiyatro ustalarının fikirleri, kendi sunacak konuyla ilgili bir tartışma zemini de yaratıyor. Bu zeminde de bir anlam ifade ediyor tabi ki."


"EKONOMİK ALTERNATİF YÖNTEMLER BULMAYA ÇALIŞTIK"

Ekonomik kriz ve yoksulluğun tiyatro üzerindeki etkilerine de değinen Akkuzu, şöyle devam etti: 
"Dünyada, bütün ülkeler kendi kültür sanat zeminlerini kültür sanat kurumlarına destek verirler. Çünkü kültür sanat dediğimiz şey parayla, tüccarlıkla, tacirlikle eş değer bir zemin olmadığı için, tabi ki burjuva sanatını yapanlarını kast etmiyorum. Genelde kar etmezler, genelde kamusal bir iş, kamu yararına bir iş üretirler. Kültür sanat eser üretirler, bu kamuya fayda sağlamaktır. Bu yüzden devletler, ülkeler kültür sanatlarını desteklerler. Maalesef Türkiye’de hele bir de Kürt tiyatrosu yapıyorsanız, Kürt sanatını yapıyorsanız devlet desteğinden mahrumsunuz. Devlet desteğinden mahrum olduğumuz için ve bir de kriz de üstüne gelince, tabi ki bu seyirciyi etkiliyor.

Seyircimizin gelip bilet almasını ve oyun izlemesini etkiliyor. Hem de tiyatrocuların desteksiz ayakta kalmasını negatif anlamda etkiliyor. Bunun için, hem ülkenin destek vermemesi, hem de üzerine krizin gelmesi bu iki kat daha zorlu bir durum yarattı ve maalesef negatif etkileri oluyor. Ama bunun üstesinden gelebilmek için başka fikirler üretmeye başladık, daha çok turne yapıyoruz. Diyelim ki komedi zamanında, komedi yapıp youtube üzerinden seyircimize ulaştık. Projeler yazıp Avrupa Birliği projeleri yaratmaya başladık. Ekonomik alternatif yöntemler bulmaya çalıştık."

Muhabir: Güneş OCAĞA / Zafer TÜZÜN