ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Veli BALTACI

Diyarbakır'da sayıları 2 bini bulan telefoncuların sorunları gün geçtikçe artıyor. Kentte derneklerinin olmaması, yüksek kira fiyatları ve telefon satışlarında taksitlendirme yapamamaları  telefoncuları iş yapamaz hale getirdi.

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Başkanı Hanifi Öner, "Kent merkezinde resmi kayıtlara göre 850 tane telefoncu var. İlçelerle beraber sayılarımız 2 bini buluyor. Bir de bunların aileleri var, toplam 30 bin insanın gelir kaynağı bu sektöre bağlı" dedi.


"TELEFONCULARIN SORUNLARI ÇOK FAZLA"

Telefoncuların sorunlarının çok fazla olduğuna dikkat çeken Öner, "Telefoncular olarak şikayetlerimiz çok fazla. En büyük sorunumuz kiraların çok yüksek olması. Dükkan sahiplerinden çok şikayetçiyiz. Diyarbakır telefoncu esnafı olarak 4 bin lira kira verirken, bir anda 20-25 bin TL oldu kiralarımız. İkinci en büyük sorunumuz ise, bizlerden telefon alan müşteriye taksitlendirme yapamamamız. Süper market, teknosa gibi bayiler bunu yaparken, bize böyle bir kısıtlamanın getirilmesi ayrımcılıktır. Taksit yapamadığımız için müşteriler, bizim yerimize firmaları tercih ediyor. Üçüncü sorunumuz ise, kentte bir derneğimizin olmaması.

Di̇yarbakir'daki̇ 2 Bi̇n Telefoncu İsyanda4

Telefoncular olarak Diyarbakır Elektrik ve Elektronik Odası ile Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komitesi'ne bağlıyız. Bizi temsil eden bir derneğimizin olmasını istiyoruz. Hazırladığımız bir tüzüğümüz var, inşallah ileride kentte sadece telefoncuların olacağı bir o da ya da dernek gibi bir oluşum oluşturacağız. Türkiye  ve Güneydoğu telefoncular birliği olarak gruplarımız var. " dedi. Geçen yıl Antalya'da bir çalıştay düzenledik ve 700 telefoncu bu çalıştayda bir araya geldi. Bu yıl yine öyle bir girişimimiz olacak" diye konuştu.


MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Milli Eğitim Bakanlığı'na da çağrıda bulunan Öner, "Bakanlığın Çağrı Merkezi'ne bağlı kursların açılmasını istiyoruz. Çünkü ustalık belgesini almakta büyük bir problem yaşıyoruz. Bir telefoncunun ustalık belgesi alabilmesi için bir yerde 3 yıllık sigortalı çalışan olması lazım. Biz telefoncu esnafları olarak malum ekonomik sıkıntılardan kaynaklı sigortaları yapamıyoruz. Bir sigortalı elemanın maliyeti esnafa 8,5 bin TL'ye mal oluyor" diye kaydetti.


VATANDAŞLARIN SIKINTILARINA DA DİKKAT ÇEKTİ

Bankaların post oranlarının da çok yüksek olduğunu vurgulayan Öner, "Müşteri gelip kontör bile yüklediğinde bu kesintiyi ona aktaramıyoruz, kendimize aktardığımızda bu kez de esnaftan gidiyor. Bu da bizim için bir sorun. Ayrıca bir yıla kadar telefonunu kapatıp kullanmayanın telefonu kapanıyor. Kapanan telefonu kullanmak için tekrar gidip kaydını yapmanız gerekiyor. Bu uygulamanın defalarca yanlış olduğunu söyledik. Hatta CİMER ve İletişim Bakanlığı'na defalarca yazılar yazdık, fakat bir değişim olmadı" söyleminde bulundu.

Di̇yarbakir'daki̇ 2 Bi̇n Telefoncu İsyanda3


"AYRIMCILIĞA UĞRUYORUZ"

Oda ve borsalardan sonra Türkiye'de en 30 bin üyesi olan bir federasyon olduklarını işaret eden Öner, "Biz aynı zamanda büyük bir Sivil Toplum Kuruluşuyuz. Taleplerimiz var, taleplerimizi yerine getirilmesini istiyoruz. Büyük bir ayrımcılığa uğruyoruz. Artık dışlanmak istemiyoruz, görünür olmak istiyoruz. Bizim de sesimizi duyun ve taleplerimizi yerine getirin" seslenişinde bulundu.

Muhabir: Güneş OCAĞA / Veli BALTACI