Haber Celal Kuzu

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Karşılıklı bilgi aktarımı sağlamayı, bu amaç doğrultusunda akustikle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilenen kişi ve kuruluşlara ulaşarak Türkiye’nin akustik konusundaki potansiyelini ortaya çıkarmayı ve gelişmesine katkıda bulunmayı hedefleyen Kongre, Türkiye’de akustiğin değişik alanlarında çalışan, araştırma ve üretim yapan kişileri bir araya getirdi.

Kongre’de “Akustik Ölçümler, Ölçüm Sistemleri”, “Fiziksel Akustik”, “Fizyolojik-Psikolojik Akustik”, “Gürültü denetimi”, “Kentsel akustik”, “Mimari akustik”, “Makine Akustiği ve Titreşimleri”, “Taşıt Akustiği”, “Müziksel Akustik”, “Sualtı Akustiği”, “Standartlar ve Yönetmelikler” ve akustik ile ilgili diğer konular ele alındı.

Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen kongreye Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, rektör yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Türkiye Akustik Derneği (TAKDER) Başkanı Dr. Nurgün Bayazıt, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mine Baran, öğretim üyeleri ve öğrencilerle çeşitli illerden gelen alan uzmanı konuşmacılar katıldı. 

Türkiye Akustik Derneği Başkanı Dr. Nurgün Bayazıt yaptığı konuşmada, Dicle Üniversitesi ile Takder’in birlikte düzenlediği kongrenin amacının, ülkemizde akustiğin değişik alanlarında çalışan ve araştırma yapan kişileri bir araya getirmek, karşılıklı bilgi aktarımı sağlamak olduğunu belirtti.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mine Baran ise, 13. Ulusal Akustik Kongresinin Dicle Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Mimarlık Fakültesinde yapılan bu etkinliğin akustiğin temel anlamlı olan ses bilimi olarak hepimize farklı sesler getireceğini belirtti.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül de yaptığı konuşmada köklü bir üniversite olan Dicle Üniversitesinin son yıllarda eğitim ve öğretim alanında yaptığı birçok atılımla kalitesini yüksek oranda arttırdığını söyledi ve bu tür bilimsel, sosyal, kültürel çalışmaların eğitim ve öğretimin yanında ayrıca etkili bir şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Gül, Dicle Üniversitesi olarak faaliyetlere büyük önem verdiklerini sadece geçen yıl YÖKSİS’e kayıtlı 168 bilimsel etkinliğin yapıldığını vurgulayarak Dicle Üniversitesinin bilimsel, kültürel ve sosyal sorumluluk alanlarında gündem belirleyici etkinliklere ev sahipliği yapmaya devam edeceğini belirtti. Rektör Gül ayrıca Kalite Yönetim Sistemi, TSE tarafından belgelendirilen Dicle Üniversitesinin kalite çalışmaları kapsamında model üniversite olma potansiyelinin ortaya konulduğuna işaret etti.

Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacı Prof. Dr. Selma Kurra, “Geçmişten Günümüze Akustik ve Gürültü” adlı bir sunum yaptı.İki gün sürecek Kongrede 8 oturumda toplam 50’nin üzerinde bildiri sunulacak. Kongrede; Hacim Akustiği, Mimari Akustik, Makine Akustiği, Çevresel Gürültü, Akustik Ölçümler ve Yapılarda Gürültü Denetimi, İşitsel Peyzaj, Bina Akustiği gibi konular hakkında bildiriler yer alıyor.

Editör: TE Bilişim