Haber Nermin Zengin

Güneydoğu Ekspres Diyarbakır  - Boşanma aşamasında olduğu Avukat Müzeyyen Boylu’yu öldüren Mesut Issı’nın yargılandığı davanın 3’üncü duruşması Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Sanık Issı, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gördüğü gerekçesiyle SEGBİS’le hazır edilmezken, avukatı Kutbettin Odabaşı ise başka bir davası olduğu için mahkemeye mazeret sunarak duruşmaya katılmadı. Boylu’nun avukatları Sinan Tanrıkulu, Aslı Pasinli, Zülal Erdoğan, Hatice Demir, Cihan Aydın ve annesi Türkan Boylu duruşmada hazır bulundu.

 Duruşmayı Diyarbakır, İstanbul, Batman, Trabzon, Ankara, Bursa, Adıyaman, Bitlis, Adana, Siirt, Antep, Bingöl, Urfa, Mardin barosundan avukatlar ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vekili Remzi Atalay, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi milletvekilleri izledi.

 ‘Siteye gelmesini istemiyordu’

 Duruşmada Boylu’nun kaldığı sitenin 3 güvenlik çalışanı Mensur Altın, İbrahim Çiçek ve Halit Aydın tanık olarak dinlendi. Güvenlik çalışanları Issı’nın belirli periyotlarla çocuklarla görüşmek için siteye geldiğini söyledi. Boylu’nun tartıştıkları dönemlerde Issı’nın siteye alınmaması için kendilerini uyardığını dile getiren güvenlik çalışanları, “Sanıkla ara sıra siteye girmemesi için tartışıyorduk. Kendisini Müzeyyen hanımın isteğiyle içeri almadığımızı söylüyorduk. Olaydan bir hafta önce sanığın uzaklaştırma kararı aldığını duymuştuk. Mesut Bey bir seferinde çocukları eve getirdiği esnada Müzeyyen hanımla tartışması ardından polisler gelmişti” şeklindeki tanıklıklarını anlattı.

 ‘Kızıma çok çektirdi’

 Tanık beyanlarına ilişkin söz verilen Boylu’nun annesi Türkan Boylu, “Bana yardım edin. Davayı uzatmak istiyorlar. 10 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilsin. Kızıma çok çektirdi” diye konuştu.

 İddia makamı, isnat edilen suçun CMK 100/3 maddesinde sayılan katalog suçlardan oluşu nedeniyle tutukluluk halinin devamını talep ederek, eksiliklerin giderilmesini istedi.

 ‘Mazeret duruşmayı uzatmaya yönelik’

 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adına duruşmaya katılan avukat Remzi Atalay, “Sanık ve sanık müdafinin mazeret sunması duruşmayı uzatmaya yöneliktir. Sanığın ilk aşamalardan beri beyanlarının tutarlı olmadığı açıktır. Dosya tekamül edilmiştir, sanığın cezalandırılmasını talep ederiz” diye konuştu.

Mütalaa için savcılığa gönderilmesi istendi

 Boylu’nun avukatı Cihan Aydın, sanık ve avukatının duruşmadan kaçtığını kaydederek, “Uykusuzluk düzeni memleketin yüzde 90’ında mevcuttur. Şüphelinin yataklı bir tedavi kurumunda tutulması doğru değildir. Sanığın SEGBİS ile hazır edilmesini istiyoruz. Ağır bir hasta değil, getirtilir ve SEGBİS ile hazır edilir, daha sonra yine hastaneye götürülür. Dosyanın mütalaasının hazırlanması için Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.  Avukat Sinan Tanrıkulu da, “Sanığa hastanede yatması için olur veren cezaevi idaresi, cezaevi doktoru, hastane doktorları görevlerini kötüye kullanmaktan haklarında suç duyurusunda bulunulmasını istiyoruz” diye ekledi.

Avukat Zülal Erdoğan ise sanık avukatının verdiği mazerettin hukuka aykırı olduğu kaydederek, reddedilmesini istedi. Avukatlar Hatice Demir ve Aslı Pasinli, esasa ilişkin mütalaanın hızlı bir şekilde hazırlamasını talep ederek, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

 ATK rapor hazırlayacak

 Verilen aranın ardından mahkeme, Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden sanığın tedavisine ilişkin tüm tıbbi bilgi ve belgelerin gönderilmesini isteyerek, gönderilecek raporlar doğrultusunda İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan bilirkişi raporunun alınmasına kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mesut Issı’nın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu göz önünde bulundurarak tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 23 Mart’ta erteledi.

Editör: TE Bilişim