Haber Bekir Güneş

Güneydoğu Ekspres - Diyarbakır Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Diyarbakır'da bulunan Ortadoğu ve Sanayici İş İnsanları Derneği (OSGİAD) birlikte kadına yönelik "şiddetin önlenmesi" konulu bir toplantı yaptı.

Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nden Zeynep Karadeniz, Sosyolog Rukyete Ateş, OSGİAD Kurucu Başkanı ve Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Hüsnü Pervane, OSGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Adanır, OSGİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baver Nart, OSGİAD yönetim kurulu üyeler, Dicle Üniversitesi'nden öğretim üyeleri ve Güneydoğu Ekspres Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ercan Akkar katıldı. Toplantıda kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda bilgilendirme yapıldı.

İlk olarak konuşan eğitimcilerden Zeynep Karadeniz, Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı ve İl Müdürlüğü’nde kadına yönelik şiddetin önlenmesi için ne gibi çalışmalar içerisinde olduklarını anlattı. Karadeniz, geçmişe oranla kadınların daha çok haklarını aramaya başladığını ve şiddet gören birçok kadının gerekli mercilere başvurduğunu söyledi. Kadınların daha çok haklarını aramasıyla kadına yönelik şiddet istatistiklerinin de yükseldiğini belirtti. Şiddet gören kadınlar için Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak büyük bir seferberlik içinde olduklarını belirten Karadeniz, "Hiçkimse çaresiz kalmasın, mutlaka gerekli yerlere başvursun" dedi.

Yetiştirilme şeklinde sorun var

Sosyolog Rukyete Ateş ise, kadınlara yönelik şiddetin nasıl geliştiğine ilişkin geniş bir sunum yaptı. Şiddetin aile içinde başladığına dikkat çeken Ateş, "Şiddet ilk olarak aile içindeki temsiliyetlerde başlıyor. Kız çocuğu ve erkek çocuğunun nasıl yetiştirileceğine dair simgeler oluşuyor. Erkek çocuk daha çok baskın kareketer olarak yetiştirilirken kız çocukları ise daha nazlı ve kırılgan bir yapıda yetiştiriliyor. Kız çocukları sürekli olarak bir güce muhtaç şekilde yetiştiriliyor. Böyle olunca da daha özgüvensiz bir kadın kimliği ortaya çıkıyor. Toplum içerisinde de bu kimlikler giderek pekiştiriliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kadın ve erkek eşittir

Sosyolog Ateş, “Kadınlar daha çok evde, çamaşır yıkayan, yemek yapan, kocasının yolunu bekleyen, daha duygusal nazlı olarak temsil ediliyor. Erkek ise daha sert koruyucu kollayıcı, yeri geldiğinde hem döven hem seven şeklinde temsil ediliyor. Bütün bunlar şiddete giden yolu açıyor. Öncelikle bu temsiliyetler ve simgelerin değişmesi lazım. Hiçbir aile ben asla çocuğuma şiddet uygulamam demesin. Şiddetin çok psikolojik ve simgesel durumları var. Çocuklara seçilen kıyafetlerin ve oyuncakların renklerine kadar bu belirleyicidir. Kadın ve erkekler fiziki güç olarak belki eşit değillerdir, ama toplumsal ve hukuksal durumlarda kesinlikle eşit olmalıdırlar" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim