Diyarbakır

DİYARBAKIR’DA 800 YILLIK TARİHİ KİLİSE, SAMANLIĞA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde iki önemli eseri bulunan Diyarbakır’da tarihi bir kilise kaderine terk edildi. Kulp’un Akçasır Köyü’ndeki Meryem Ana Kilisesi, sahiplenmeyi bekliyor.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Diyarbakır’a yaklaşık 200 km uzaklıkta, Kulp İlçesi’ne bağlı Akçasır Mahallesi’ndeki tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin 800 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Geçmişte Ermenilerin yaşadığı bölgede, onlara ait izleri görmek mümkün.

1050 rakımda bulunan Akçasır Mahallesi’ne gitmek epey zahmetli. Kulp’a uzaklığı 51 kilometre olmasına rağmen dağlık ve engebeli yollar nedeniyle 2 saat süren bir yolculuktan sonra varılabiliniyor. Akçasır’da adeta tarihe meydan okuyan ancak samanlık olarak kullanılan kilise dikkat çekiyor. İlgisizlikten ve bakımsızlıktan bir tarih yok olma tehlikesiyle karşı karşıya duruyor.


KÖYLÜLER: RESTORE EDİLSİN

Akçasır Mahallesi’nde yaşayan 55 yaşındaki Abuzeyt Baran, köyde bulunan tarihi kilisesinin tarihiyle ilgili gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuştu. Dedesinin zamanında Ermenilerle birlikte yaşadıklarını söyleyen Baran, yaklaşık 800 yıllık bir geçmişe sahip olan Meryem Ana Kilisesi’nin restore edilmesi gerektiğini söylüyor.


Ortalama 25 metrekarelik kilise köydeki bir tepenin yamacında bulunuyor. Özenle bölgedeki taşlarla örülmüş kilise zamana meydan okuyup ayakta durabilmiş. 800 yıllık kilisenin ahır olarak da kullanıldığı göze çarpan üzücü ayrıntılardan biri.


CİVAR KÖYDE İKİ TANE DAHA VAR

Dedesinin kiliseden sürekli bahsettiğini söyleyen Abuzeyt Baran, “Ermenilerin bu topraklarda yaşadığı zamanlarda dedem de burada yaşamış. Ortalama 700-800 yıllık bir kilisedir. Civar köylerde iki tane daha kilise var. Ama onlardan bir tanesi yıkıldı. Bir tanesinin de yarısını yıkıp cami yaptılar. Buradaki Meryem Ana Kilisesi’ni bizler korumaya çalışıyoruz. Defineciler zarar verdi. Korumak için üstünü brandayla kapattık” dedi.


GEÇMİŞTE TOPLANMA MERKEZİ OLARAK KULLANILMIŞ

Baran, tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin geçmişte bölgede toplanma merkezi olarak kullanıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Ermeniler bu topraklardan gittikten sonra bizler bakmaya başladık kiliseye. Buradan gidenler bazen arayıp soruyorlar. Birkaç kez askerler gelip fotoğraflarını çektiler sonra kimse gelmedi. Bu tarihi yapının restore edilmesini bekliyoruz.”