Mardin

Zeytinin başkenti Derik’in yolları taştan!

Dünyada zeytiniyle ün yapmış Mardin’in Derik İlçesi’ndeki sorunlar çözüm bekliyor. Yıllardır yapılmayan bozuk yollar, yüksek elektrik faturaları ve işsizlik halkı mutsuz ediyor.

Abone Ol

Güneş OCAĞA – Ali Çekdar KORKMA/ÖZEL HABER

Üç tarafı dağlarla çevrili ve güneyi Suriye sınırlarına değin uzanan ovalarıyla stratejik bir konuma sahip olan Mardin’in Derik İlçesi, barındırdığı medeniyet izlerinin yanı sıra, kendine has zeytiniyle de dünyada ün yapmış bir yer.

Derik nüfusunun önemli bir bölümü ise Kurtuluş Savaşı'na kadar Ermenilerden oluşurken, zaman içerisinde sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayı Ermenilerin çoğu göç etmiş ve şuan tamamı Kürtlerden oluşuyor. 6 kiliseyi içinde barındıran Derik’in tarihi yerleri olan Qesra Qenco, Rabat Kalesi ve Dêra Sor da aynı zamanda turizmin gelir kapısı görevini görüyor.

Derik halkının geçim kaynağı ise, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, zeytincilik ve hayvancılığa dayanıyor.

DERİK’E KONUK OLDUK

Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak bizler de daha önce Diyarbakır’a bağlı olan ve 1923 yılında Mardin’e bağlanan Derik’e konuk olduk.


Açıkçası dünyada bu kadar ün yapmış ilçeye girdiğimizde gördüğümüz manzara karşısında hayrete düştük. Zeytiniyle adından söz ettiren Derik’in bozuk yolları ilk dikkat çeken husus oluyor. Vatandaşlarla yaptığımız sohbette de ilk olarak bozuk yollardan kaynaklı yöneticilere olan sitem dile getiriliyor.

Anlatımlara göre ilçe merkezi ve köy yolları yıllardır yapılmıyor. Vatandaş, seçimle gelenlerin de kayyum olarak atanan yöneticilerin de bozuk yollara el atmadıklarını dile getiriyorlar. Birinci önceliklerinin yollarının yapılması olduğunu ifade eden Derik halkı, artık seslerinin duyulmasını istiyor.

ELEKTRİK FATURALARI ÜRETİMİ YÜZDE 50 DÜŞÜRMÜŞ

Derik’in köylerine yaptığımız yolculukta ise tarımla uğraşan vatandaşlarla bir araya geldik. Tek geçim kaynağının tarım olduğunu belirten vatandaşlar, Dicle Elektrik’in kestiği yüksek elektrik faturalarından dolayı tarlalarına ekim yapamadıklarını ve bu yüzden mısır ekiminin yüzde 50 düştüğünü söylüyorlar.


Yine Derik’in yaşadığı en büyük sorunlardan bir tanesi de istihdamın yetersiz olması. Buradaki gençlerin istihdam edilmesi için herhangi bir fabrika ve ya da iş merkezleri yok. Zamanlarını geçirecekleri bir aktivite alanı da yok. Bu yüzden ya göç ediyorlar ya da can sıkıntısından dolayı gün içinde kazandıkları üç kuruşu da, gece 00:00’dan sabaha kadar oynadıkları poker ve tombala gibi oyunlara yatırıyorlar.


UMUTSUZLUĞUN İÇİNDE MUTLU BİR TEBESSÜM

İki ineği ve birkaç kuzusu olan bir ailenin evine misafir oluyoruz. Bizleri karşılayan aile fertleri, yaşadıkları bütün sıkıntılara rağmen yüzlerinde tebessümü eksik etmediler. İmkansızlıkların olduğu yerde umudu inşa etmek her ne kadar zor olsa da onlar, avuçlarındaki az şeylerle bile mutlu olmaya çalışıyorlar.


DERİK HALKI SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR!

Evet, Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak, Derik’e yaptığımız yolculukla halkın yaşadığı sıkıntıları onların söyledikleriyle dile getirmeye çalıştık. Derik halkının temel sorunları; işsizlik, bozuk yollar, yüksek elektrik faturaları ve olmayan sosyal aktivite alanları. 31 Mart 2024’te yerel seçimler olacak. Bu yarışa katılacak partilerin varsa vaadi, Derik’in sorunları bunlar. Halk, hem devletin hem de seçimle gelecek olanlardan sorunlarının çözümünü istiyor.