Fatma Temel – Veli Baltacı - Özel

Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır, 2 milyonluk nüfusuyla Büyükşehir Belediyesi statüsünde olan Türkiye’deki 30 kentten biri. Genç nüfus avantajına rağmen TÜİK verilerine göre işsizlik oranının yüzde 18.7 olduğu kent, aynı zamanda son üç yıldır ülkenin “En Mutsuz Kenti” sıralamasında ilk basamakta yer alıyor. 2020’deki Koronavirüs pandemisi, bu yıl 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremle birlikte yoksullaşan halk, 14 Mayıs seçimlerinden sonra yaşanan hayat pahalılığına karşı zorlu yaşam mücadelesini devam ettiriyor.

Güneydoğu Ekspres gazetesi olarak, vatandaşlara “Diyarbakır milletvekillerinden memnun musunuz?” diye mikrofon uzattık. Vatandaşlar, Diyarbakır’da seçilen milletvekillerini halktan kopuk olduğu için tanımadıklarını, milletvekillerinin halkın sorunlarıyla ilgilenmesi ve çözüm bulmaları gerektiğini söyledi.

‘HALKIN İÇİNE GİRMİYORLAR’

“Milletvekillerinin halkın içinden adaylar olmadığı için halktan kopuk olduğunu” savunan Şeyhmus Ağrılı, “Diyarbakır benim memleketim bir iki tane dışında hiçbirini tanımıyorum. Halkın istediği hiçbir zaman olmadı. Ön seçim diye bir şey yok. Adam Diyarbakırlı değil. İstanbul’dan getiriyorlar burada aday gösteriyorlar. Bu halka hakaret değil mi? Diyarbakır’da bir Sezgin Tanrıkulu var halkın içinde olan. Bir de Garo Paylan vardı. Kendisi İstanbul’dan geldiği halde bir Diyarbakırlıdan daha fazla ilgi gösterdi. Bizim dışardaki izlenimimiz öyle. Şuan çoğunu tanımıyoruz. Halkın bunu kabul etmemesi lazım. Siyasi partilerin keyfine bırakmaması lazım. İlçe ve il örgütleri var. O insanlar boşuna mı oturuyor orada? Eğer sevilen biri varsa o insanın aday olması lazım. Halkın içinde çıkan bir insanın olması lazım. Başka yerden gelen biri Diyarbakır’a ne kadar uyum sağlayabilir?” dedi.

Diyarbakır’daki milletvekillerini tanımadığını söyleyen Yahya Sayın adlı vatandaş ise, “Diyarbakır’daki vekilleri tanımıyorum. Çünkü kimse görevini yapmıyor. Halkın içine girmiyorlar. Onlar halkı tanımıyor biz nasıl onları tanıyalım?” dedi.

Milletvekillerinin ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Yaşar Ertaş ise, “12 vekil var. Alanlarda göremiyorum çünkü bende alanda değilim. Diyarbakır’ın problemleri bellidir ilgilenenlerde var ama muhalefette kaldıkları için pek bir şey yapamıyorlar. Ellerinden geleni yaptıklarına inanıyorum. Bir milletvekilinin ismini biliyorum o da Adalet Kaya’dır” diye konuştu.

‘ÇÖZÜM ÜRETMELERİ LAZIM’

Selahattin Demirtaş’tan başka kimseyi tanımadığını söyleyen bir vatandaş ise, “Diyarbakır’daki milletvekillerini tanımıyorum. Kendilerini tanıtmıyorlar. Biz Selahattin Demirtaş’tan başka vekil bilmiyoruz. Adam boşu boşuna cezaevinde kalıyor. Ne suçu vardı ki adamın? O sadece halkını koruyordu” dedi.

12 milletvekilinden sadece birkaç ismi tanıdığını söyleyen Tarık Hanaday da, şunları söyledi: “Diyarbakır’da 12 milletvekili var bunların içinde 2-3 tanesini tanıyoruz. Diğerlerini tanımıyoruz. Toplumun içine, esnafın içine gelmiyorlar ki. Bizim parti HEDEP dâhil. Gelip vatandaşın, emeklinin, emekçinin durumunu sormuyorlar. İktidar zaten gelmiyor. Siyasi konuları bıraktım. Ekonomik konuları dile getirin, millet perişan oldu. Halk seni seçtiyse halkın içinde olman lazım. Halkın sorunlarını bilmen, çözüm üretmen lazım. Zaten iktidar gelmiyor hiç olmazsa muhalif partiler gelsin.”

Milletvekillerinin halkın içinden seçilmesi gerektiğini söyleyen başka bir vatandaş ise, “Vekilleri tepeden seçip gönderiyorlar, bunlara oy verin deniyor. Türkiye’deki bütün vekiller için geçerlidir. Onun için halktan kopuklar. Vekillerin halkın içinden seçilmiş olmaları gerekiyor. Türkiye siyasetinin demokratik bir evrim geçirmesi gerekiyor. Yoksa bu şekilde bu kadar olur. Diyarbakır’da ağırlıklı BDP’dir. İnsanlar korkuyor vekilleri tanıyorum demeye içeri alırlar çünkü. AK Partililer de tepeden gelmedir o yüzden zaten halktan kopuklar. Suna hanım biraz uğraşmaya çalışıyor. Ama bir şey değişmiyor. Siyaseti tabanını değil baştan değiştirmek lazım” dedi.

Diyarbakır’daki birçok vatandaşın vekilleri tanımadığını söyleyen vatandaş, “Ben siyasetçiyim. Yenişehir ilçe başkanıyım. Size soruyorum sizce vatandaşın sorunlarına karışıyor muyuz? Bence karışmıyoruz. Vatandaşlara sorun kaç tane milletvekili tanıyorlar. Demek vekiller vatandaşın içine inmiyor. İnse tanır vatandaş. Ben biliyorum kaç vekil var ama normal bir vatandaşa sorun, bilmez niye? Yazık değil mi insan kendi seçtiği vekili bilmez mi?” dedi.