Geçen yıl Mayıs ayında ikinci kez göreve gelen Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, kent sanayisinin geldiği düzeyi ve yürüttükleri faaliyetleri gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e değerlendirdi. 
Yoğun talep nedeniyle 5. Etap’ın açılması için resmi prosedürün sonuna gelindiğini ifade eden Fidan, 100 firmanın şimdiden yatırım için sırada beklediğini söyledi. Kent sanayisinin gelişmesi için OSB Yönetimi olarak her kesimle görüştüklerini anlatan Fidan, batıdaki Diyarbakırlı yatırımcılara şu çağrıyı yaptı: “Memleketinize gelin, fabrikalarınızı buraya kurun ki halkımız mevsimlik işçi olarak gurbete gitmesin, doğdukları topraklarda doysun.” 
OSB Başkanı Mustafa Fidan’a yönelttiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:
“MAKAM İÇİN DEĞİL HİZMET ETMEK İÇİN GÖREV ÜSTLENDİK
*Yeni döneme dair, göreve geldikten sonra neler yaptınız? 
İlk olarak 2018’de göreve gelmiştik. Mayıs 2022’deki ikinci seçimde de Allah bize nasip etti, tekrardan seçildik. Öncelikle tüm dostlarımıza, sanayicilerimize bizi tekrar tercih ettikleri için teşekkür ediyoruz. Tekrardan seçilmek güzel bir duygu, Allah çok güzel şeyler yapmayı nasip eder. Yaklaşık 6-7 aylık süremiz bitti. Bu 7 aylık süreçte neler yaptık?
Birinci önceliğimiz, yapımı devam eden Mehmet Şirin Açar Konferans Salonumuz. İnşallah bir ay içinde bitirip sanayicimizle birlikte açılış kurdelesini keseceğiz.
İkincisi 5. Etap ile ilgili. Seçim zamanı hatırlarsanız bahsetmiştim, bakanlıktan bir heyet gelecek diye. Seçim heyeti geldi, yeri seçtik askıya çıktık. Orada şu an işlerimiz tamamen bitti. Son yazışmalar kaldı. Hedefimiz Haziran ayına kadar oranın tahsisine başlamak. İnşallah yetiştirip başlayacağız. Bu 7 aylık süreçte çok işler yaptık. Yeni açılan fabrikalarımız oldu. OSB’nin rutin sorunları oldu, birçok şeyi çözmeye çalıştık. Elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bizim çözüm odaklı olarak öncelik tanıdığımız konu 1 ve 2’nci Etap’ta yaşanan elektrik dalgalanma sorunu. Yine seçim zamanında gündemimizde vardı. Sanayiciye sözümüz var ve en kısa zamanda inşallah bu sorunu da tamamen ortadan kaldıracağız. Şunu da söyleyeyim; bakın makamlar, mevkiler gelip geçicidir. Biz bu işi severek yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Bazı insanlar vardır makam için gelmeye çalışır, bazı insanlar vardır hizmet için gelmeye çalışır. İnanın biz hizmet için gelmişiz.
“300 FABRİKAMIZ FAAL, 15 BİN ÇALIŞANIMIZ VAR”
*Şu an üretim yapan kaç fabrika var OSB’nizde ve istihdam sayısı nedir?
Şu an 386 parselimiz var ama 300 fabrika aktif ve 15 bin civarında çalışan var. Hedefimiz bu yıl ve önümüzdeki yıl açılan fabrikalarla istihdam sayısını 22 bine çıkarmaktır.  
“100 YATIRIMCI ARSA TAHSİSİ İÇİN SIRADA”
*5’nci Etap ne zaman faal durumda olacak ve yeni yatırım talebi var mı?
5. Etap için şu an 100’ün üzerinde bekleyen sanayici var. Alınıp kullanılmayan bazı parselleri iptal edip yatırım için sıra bekleyenlere tahsis ediyoruz. Devreye girmesi 2024’ü bulacak. Çünkü yer tahsisi, inşaatın bitmesi biraz zaman alacak.
*Yatırım için talepte bulunanların sektörel dağılımı nasıl? Kimler, hangi alanda yatırım yapmak istiyor?
Şu an başvuru yapanların içinde teknolojik yatırımlar da var tarımsal üretim yapmak isteyenler de. Tarımsal alanı biraz daha geride tutuyoruz. Çünkü tarımsal alanda OSB’nin diğer etaplarında yeterince yatırım var. İnşaat sektörüyle alakalı başvurular da ön planda. Biz, 5. Etap için seçici davranacağız. Teknolojik yatırımlardan yana tercihlerimizi yapacağız. 
“DİYARBAKIR’DA SAVUNMA SANAYİSİ NEDEN OLMASIN”
*Teknolojik yatırımlar dediniz. Biraz açar mısınız?
Dünyada bir çok şey gelişiyor ve değişiyor. Diyarbakır neden hep aynı alanlarda üretim yapsın ki? Örneğin Diyarbakır’da savunma sanayisi neden olmasın? Artık üretim kriterini biraz değiştirmek lazım. Geçen bir firma geldi, pil üretimiyle ilgili, güneş enerjisi depolamaları için akü fabrikası kurmayı düşünüyor. 300 kişinin istihdamı taahhüt ediliyor. Yine gübre, taş yünü fabrikası kurmak isteyenler var. Mesela bizden demir çelik için yer isteyen bir firma oldu. İskenderun’daki demir çelik fabrikaları gibi üretim yapmak istiyorlar. 
“DİYARBAKIR’DAN 100 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ”
Diyarbakır şu an 100’e yakın ülkeye ihracat yapıyor. Diyarbakır, Antep ve Adana gibi buradan tamamıyla Dünya’ya ihracat yapabilir. Olmaması için bir sebep yok. Tek bir eksiğimiz var oda tren. O trenin de bir an önce Adana ve Mersin hattına bağlanması lazım. Ara bağlantı yolu var aslında bazen kullanılıyor. Şimdi buradan tren nakliyeyi alıp Malatya'ya, oradan Adana'ya dönüyor. Ama bizim istediğimiz şu; Diyarbakır’dan Mersin limanına kadar tren hattının olması. Diyarbakır demiryolunun yeniden örülmesi, Diyarbakır’dan direk limana ulaşacak bir demiryolu döşenmesi talebimiz var.
*Bu konuyla ilgili girişimleriniz oldu mu?
Bu konuyla ilgili girişimlerimiz var. Ankara’da vekiller ve bakanlıklarla görüştük. Gerekli mercilere söyledik. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’ne taleplerimizi ilettik. Ama hâlâ bir dönüş sağlamadılar. 
“MALİYETLER ARTTI, ÜRETİM KAPASİTESİ yüzde 60’A GERİLEDİ”
*Son bir yılda özellikle enerji maliyetlerinin artması, diğer gider kalemlerinden asgari ücretin yükselmesi sanayiciyi nasıl etkiledi. Bir daralma veya işçi çıkarma oldu mu?
Enerji maliyetleri biliyorsunuz yüksek seviyede arttı. Bu yılın başında da elektriğe %16, doğalgaza %25 indirim yapıldı. Geçen sene ile bu sene arasında elektrik enerjisi maliyetinde %700’den artış var aslında. Bu sanayicilerimizi hayli zorluyor. Geçen seneye göre üretimde genel anlamda bir daralma var. İhracatta yine iyiyiz. Geçen sene bu vakitler biz ürün yetiştiremiyorduk. Ama şu an fabrikalar %60 kapasiteyle çalışıyor yani yüzde 100 kapasiteyle çalışan fabrikalar çok nadir. Çünkü maliyetler çok arttı ve alım gücü azaldı.
“İŞVERENİN ÜZERİNDEKİ VERGİ YÜKÜ KALDIRILMALI”
Asgari ücrete yapılan zam aslında işçinin cebine giren para işin gerçeğine baktığımızda bugün o para yetmiyor. Bunu hepimiz görüyoruz, bu enflasyon ortamında işçilerin maaşı cebine girmeden bir o kadar zam özellikle gıda malzemelerine geldi. Ben zammı yetersiz buluyorum ama devlet işverenin üzerindeki vergi yükünü kaldırılmalı.
“TEKSTİLDE SIKINTILAR BAŞGÖSTERDİ”
*Peki işçi çıkarmalar oldu mu?
İstihdam en çok tekstil sektöründe var. Tekstil sektörü 4 aydır bir darboğazdan geçiyor, fabrikalarda iş yok. Burada olan tekstilcilerimizin birçoğu fason üretim yapıyor. Şimdi üretim maliyeti, personel maliyeti, enerji maliyeti artınca büyük firmalar işleri Vietnam’a, Bangladeş’e, Mısır’a, Hindistan’a kaydırmaya başladı. Bu sektörde işten çıkarmalar yaşandı. 300-500 kişi çalıştıran firmalar 3 ay iş alamayınca en iyi elemanını elinde tutuyor, diğerlerinin işine son vermek zorunda kalıyor, başka bir çaresi yok. Bana göre bu durum seçimden sonra düzelecek.
“DİYARBAKIR’A OLAN ALGI DEĞİŞTİ, GEZMEYE GELİP YATIRIM YAPANLAR VAR”
*Geçmişe oranla Diyarbakır’a büyük bir ilgi var özellikle turizmde. Siz nasıl görüyorsunuz?
Allah'a hamdolsun Diyarbakır eski Diyarbakır değil. Kentin insanları artık kente sahip çıkıyor. Diyarbakır, Türkiye'de gezebileceğiniz en güzel şehirlerden biri. Bakın eskiden turizm konusunda turistler Diyarbakır'a gelmiyordu, Mardin-Urfa’ya gidip Diyarbakır’ı bir geçiş güzergahı olarak kullanıyordu. Şimdi çarşıya gittiğimizde, özellikle Sur’da inanın kendimizi yabancı hissediyoruz. Çünkü Diyarbakır’ın çatışmalarla değil, fabrikalarıyla, tarihiyle, insanlarıyla, kültürüyle anılması lazım.
Burada tabii en çok emek Diyarbakır halkına, bize ve size düşüyor. Çünkü Diyarbakır'ın güzelliklerini anlattığınız zaman dışarıdan okuyanlar gelip görmek istiyor. Buraya gezmeye gelip yatırım yapanı gördüm. 
“SİLVAN BARAJI TARIMSAL SANAYİYİ GELİŞTİRECEK”
*Diyarbakır, aynı zamanda tarım kenti diye de bilinir. Kentte tarımsal sanayi istenilen düzeyde mi?
Tarımsal alanda Silvan Barajı’nın bitmesiyle Diyarbakır şaha kalkacak. Çünkü 245 bin hektarlık alan sulanacak. Bununda kente çok büyük bir katkısı olacak. 245 bin hektarlık arazi sulanacak bu ürünler ağırlıklı olarak Diyarbakır'da işlenecek. Silvan Barajı’nın bir an önce bitmesi Diyarbakır’a büyük bir katkı, istihdam, gelir sağlayacaktır.
Biz OSB olarak tarımsal sanayimizin gelişmesi için her türlü alt yapıyı hazır hale getirmiş durumdayız. Bir de Silvan'da biliyorsunuz OSB kuruluyor. O taraflara da biraz ağırlık verilecek. Orada mesela tarımsal amaçlı fabrikalar çok yapılacak. Bu yapılan fabrikalar Silvan Barajı kurulduğunda hızlı bir şekilde devreye girecek. Üretimde Diyarbakır’da tarımsal amaçlı bir sanayi alt yapısı olacak. 
“DİYARBAKIRLI YATIRIMCILAR GELSİN, İNSANIMIZ MEVSİMLİK İŞLERDE ZULÜM GÖRMESİN”
*Batı’daki iş insanlarına bir çağrınız var mı?
Öncelikle bölgeye gelip yatırım yapan sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Çünkü bu memleket bizim. Batı’dan gelip kendi memleketine yatırım yapan hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Başka Diyarbakır yok. Dışarıda bekleyen sermaye sahibi Diyarbakırlılara çağrım şudur; Gelin kendi memleketinize insanınıza yatırım yapın. İnsanlarımız mevsimlik işlere gidip zulüm görmesinler. Kendi memleketlerinde çalışsınlar. Tekrardan söylüyorum gelip yatırımını burada yapan ya da var olan yatırımını Diyarbakır’a kaydıran tüm iş insanlarına sonsuz minnetlerimi sunuyorum bu kent adına.
“MARKALAŞMADA yüzde 1’LERDEN yüzde 20’LERE GELDİK”
*Markalaşma konusunda hedeflediğiniz yerin neresindeyiz? 
Tekstilde fason ağırlıkta ama markalaşan ürünlerimiz var. OSB’de 300 fabrikanın yüzde 20’si markalaşmış durumda. Biz göreve geldiğimizde markalaşma oranı yüzde 1 yüzde 2’lerdeydi. Mermerde, gıdada ve inşaat ürünlerinde ciddi bir markalaşma var. Hedefimiz yüzde 20’lik oranı yüzde 50’lerin üzerine çıkarmaktır.

Editör: TE Bilişim