DİYARBAKIR - Milli Eğitim Bakanlığı’nın 45 bin öğretmen kontenjanlı ataması gerçekleşti. Kürtçe’nin Zazaca lehçesine ayrılan 15 öğretmenin ataması gerçekleşti. 15 öğretmenden 5'i Bingöl'e, 4'ü Diyarbakır'a, 3'ü Tunceli'ye, 1'i Urfa’ya, 2'si de Şırnak'a atandı.
Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törende 45 Bin öğretmenin ataması yapıldı. Bu kapsamda 15 Zazaca öğretmeni de atandı. 15 öğretmenden 5'i Bingöl'e, 4'ü Diyarbakır'a, 3'ü Tunceli'ye, 1'i Şanlıurfa'ya, 2'si de Şırnak'a atandı.
Zazaca dersine talep arttı
Atamaya ilişkin değerlendirmelerini sosyal medya hesabından paylaşan Bingöl Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Zazaki Vir Yayınları ve Vir Dergisi Editörü, Millî Eğitim Bakanlığı Zazaki ders kitapları yazar ve editörü Murat Varol, atamaların çoğunlukla Halk eğitim merkezlerine yapılmasının gerekçesini açıkladı ve “Seçmeli Ders” olarak tercihin artması gerektiğini vurguladı.
Varol, “15 Zazaca öğretmeninden 10 tanesi halk eğitim merkezlerine atandı, okullara yerleştirilmedi. Çünkü okullarda norm kadro yoktu. Yani bakanlık norma göre hareket etseydi Zazaca'ya sadece 5 kadro vermesi gerekirdi. Bakanlık, ilk defa halk eğitim merkezlerine öğretmen ataması yapmış oldu, diğer branşlar için böyle bir şey yok. Yıllardan beridir söylediğimiz nokta aynı, ders seçilsin, sonra norm oluşsun ki bakanlık atama yapabilsin” dedi.
Öğretmenlerin yerleri veya okulları şu şekilde:
Bingöl Merkez Turgut Özal Ortaokulu
Bingöl Merkez Halk Eğitim Merkezi
Bingöl Solhan Halk Eğitim Merkezi
Bingöl Genç Halk Eğitim Merkezi
Bingöl Adaklı Halk Eğitim Merkezi
Diyarbakır Çermik Şehit Ömer Yaman Ortaokulu
Diyarbakır Çermik Örenkuyu Ortaokulu
Diyarbakır Çermik Halk Eğitim Merkezi
Diyarbakır Lice Mehmet Toprak Halk Eğitim Merkezi
Tunceli Merkez Halk Eğitim Merkezi
Tunceli Ovacık Halk Eğitim Merkezi
Tunceli Merkez Hürriyet Ortaokulu
Şanlıurfa Siverek Halk Eğitim Merkezi
Şırnak Merkez Toptepe Ortaokulu
Şırnak Merkez Halk Eğitim Merkezi