Rubio, operasyonların hedefinin Tahran'daki yönetimi devirmek değil, ülkenin askeri kapasitesini ve nükleer emellerini dizginlemek olduğunu bildirdi.
Marco Rubio, Filipinler'de düzenlenen Doğu Asya ülkeleri toplantısında, İran’a yönelik gerçekleştirilen askeri operasyonların stratejik hedeflerine ilişkin net mesajlar verdi.
Rubio, Washington’un önceliğinin rejim değişikliği olmadığını vurguladı.
"OPERASYONUN HEDEFİ ASKERİ KAPASİTEYDİ"
Başkan’ın (yönetimin) başından beri tutarlı bir çizgi izlediğini belirten Rubio, "Başkan hiçbir zaman amacımızın rejim değişikliği olduğunu söylemedi. Operasyonun ilk gününden itibaren hedefimiz; füze rampalarını, dronları, üretim tesislerini ve deniz kuvvetlerini etkisiz hale getirmekti" dedi.
"İRAN DENİZ VE HAVA GÜCÜ TAMAMEN YOK EDİLDİ"
Sahadaki son durumu değerlendiren Rubio, İran’ın askeri gücünün ağır bir yıkıma uğradığını bildirdi. Dışişleri Bakanı, "Şu an itibarıyla 'İran Deniz Kuvvetleri' diye bir yapı kalmadı. Ellerinde sadece birkaç küçük sürat teknesi var. Hava kuvvetleri ve hava savunma sistemleri de tamamen imha edilmiş durumda" ifadelerini kullandı.
"İRAN HALKI DAHA İYİSİNİ HAK EDİYOR"
Tahran yönetiminin iç politikadaki sert müdahalelerine de değinen Rubio, İran hükümetinin kendi halkına yönelik şiddet uyguladığını belirterek şu eleştirilerde bulundu:
"Başkanın da belirttiği gibi, İran halkı daha iyi bir liderliği hak ediyor. Kendi vatandaşlarını sokak ortasında katleden bir anlayışa elbette karşıyız. Ancak bizim İran’daki temel ulusal çıkarımız ve nihai hedefimiz, bu ülkenin asla nükleer silaha sahip olmamasını sağlamaktır."




