Hülya ASLAN - Özel

Güneydoğu Ekspres- Türkiye’de son aylarda iğneden ipliğe dek her şeye yapılan zamlar, vatandaşın yaşamını ve alım gücünü daha da zorlaştırdı. TÜİK’e göre işsizliğin yüzde 18.7 olduğu Diyarbakır’da yoksulluğun her karesini kentin birçok yerinde görmek mümkün. Geçtiğimiz günlerde merkez Kayapınar’da bir annenin çöpten çıkardığı sebze-meyveleri çocuğuna yedirirken çekilen bir görüntü, yürek burkmuştu. Güneydoğu Ekspres olarak benzer bir görüntüye, merkez Bağlar ilçesinde denk geldik.

Çöpten eşya toplarken fark ettiğimiz yaşlı bir adam, önce “Ben Suriyeli değilim, buralıyım” diyerek tepki gösterdi, ardından gazeteci olduğumuzu anlayınca yaşam hikayesini anlattı.

Adı Şehmus İpek. 80 yaşında ve Mardin doğumlu. Yıllar önce yerleştiği Diyarbakır’da yaşıyor. Buranın vatandaşlarının da artık mülteciler kadar sıkıntı ve zorluk çektiğini ifade eden İpek, “Aslında 2 yıldır bu işi yapıyorum. Daha doğrusu yapmak zorunda kaldım. Daha önce de farklı işlerde çalıştım ama sigortamı yatırmadılar ondan dolayı emeklilik maaşım da yok. Sadece yaşlılık maaşı alıyorum” dedi.

‘GÜNLÜK KAZANCIM 20-30 TL’

Hükümetin yaptığı son zamlarla 2 bin 348 TL’ye yükselen yaşlılık maaşının kendisine yetmediğini anlatan İpek, şöyle devam etti: “Kızımla birlikte yaşıyorum ve kızım çalışmıyor. Geçinebilmemiz için naylon ve demir arıyorum. Günlük kazancım 20 veya 30 TL arası oluyor. Her ne kadar kazancım az da olsa bu işi yapmak zorunda kalıyorum. Bunların dışında insanlar beni görünce de yardım etmek istiyorlar ve gönüllülerinden ne koparsa onu veriyorlar. Yani o şekilde geçinebiliyorum artık. Ben de evimde oturmak ve daha güzel yaşamak isterdim ama hayat çok zor, yaşam çok zor. Bundan dolayı halen ayaktayım ve yaşam mücadelesi veriyorum.”