Güneş OCAĞA - Özel

Kürtçe Dil Gönüllüleri Birliği (DILKURD), okullarda, üniversite ve halk eğitim merkezlerinde Kürtçenin önündeki engellere dair rapor yayımladı.

Okullarda Kürtçe ile ilgili yaşanan problem ve taleplerini sıralayan DILKURD, "Kürtçe, korunması gereken sıradan bir kültürel değer değil; var olan tarihi, toplumsal ve kültürel bir değerdir. Dolayısıyla bu derslerin okullarda ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler’ başlığıyla verilmesi dezavantajlı bir durum yaratmaktadır" ifadesinde bulundu.

"İDARELER GÖZARDI EDİYOR"

"Seçmeli derslerde tercih iradesi her ne kadar öğrenci ve velilerine bırakılsa da idari bazı eksiklikler sebebiyle sağlıklı bir tercih sürecinden bahsetmek mümkün değildir" diyen DILKURD, "Kürtçe’nin yoğun konuşulduğu bölgelerde öğrencilerin anadillerini öğrenmeye duydukları ihtiyaç idareler tarafından göz ardı edilmemelidir. Diğer yandan dini içerikli derslerin Kürtçe derslerine alternatif olarak sunulduğunu tecrübe ediyoruz. Her şeye rağmen bu dersleri almaya başlayan öğrencilerin öğretmen yokluğu ve derse özgü materyal eksiklikleri ile karşılaştıklarını görmekteyiz" denildi.

TERCİH YAPANLAR DERSLERİ ALAMIYOR

Kurmanca ve Zazaca’yı tercih eden öğrencilerin bu dersleri alamadıklarına dikkat çeken DILKURD’un raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Bazı okullarda 10 kişilik tercih sayısı sağlanamadığından seçmeli Kurmanca ve Zazaca derslerini tercih eden çocuklar bu dersleri alamıyorlar. Bu sorunun çözümü için halihazırda etkin olarak kullanılan EBA sisteminin en iyi çözüm yolu olduğunu düşünüyoruz. Şöyle ki; 10 kişilik tercih sayısını aşamayan durumlarda her il veya ilçedeki tercih sayıları tespit edilerek bu dersleri tercih edenler sınıflara ayrılabilir ve online olarak bu dersleri almaları sağlanabilir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın buna uygun merkezi bir takip komisyonu oluşturması sistematik ve sağlıklı bir işleyiş oluşturacaktır."

"KÜRT DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLERİ ATANSIN"

Yeterli sayıda öğretmen atamasının olmaması da seçmeli Kurmanca ve Zazaca derslerinin önünü kapattığını vurgulayan DILKURD, "Bu sene Kurmanca ve Zazaca 50 öğretmen atamasını bu açıdan olumlu buluyoruz. Bu derslerin çokça tercih edilmesinden ötürü 200 Kürt Dili ve Edebiyatı öğretmeninin atamasının yapılmasını talep ediyoruz" dedi.

"SÜREÇ BİTTİKTEN SONRA NEGATİF ATMOSFER OLDU"

2015 yılında çözüm sürecinin bitmesinden sonra Kürtçe’nin önünde negatif bir atmosferin oluştuğuna da dikkat çeken DILKURD, "Çözüm Süreci sonrasında, 2015 sonrası dönemde, yaşanan negatif atmosfer üniversitelerde; Kürt dili, kültürü, tarihi ve edebiyatı çalışmaları alanında yapılan panel, sempozyum ve konferansların oldukça azalması, Kürtçe(Kurmanca ve Zazaca) bölümlerine olan öğrenci talebinin düşmesi, Kürtçe seçmeli ders öğretmen atamalarının neredeyse sona ermesi bunun sonuçlarından bazılarıydı" denildi.

"MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER İSTİHDAM EDİLSİN"

Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olan öğrencilerin istihdam edilmesi için yasal düzenleme de talep eden DILKURD, "Öğrenciler özellikle mülakat ile alımların yapıldığı bazı kadroların seçiminde kendilerine, mezun oldukları bölümden dolayı, negatif yaklaşıldığını belirtmekte. Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olan öğrencilere her türlü resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda istihdam olanağı sağlayacak genel yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir" çağrısı yaptı.

"ZAZACA İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA TALEBİ"

Kaybolmayla yüz yüze olan Zazacaya vurgu yapan DILKURD son olarak şöyle dedi:

“Kürt çalışmalarını ve Kürtçe’yi konu edinen akademik araştırmalar yeterli düzeyde olmadığından üniversite bünyesinde bu alandaki çalışmalara kaynak aktarılmalıdır. Özellikle UNESCO raporlarında da belirtildiği gibi kaybolma tehlikesi altında olan Zazaca ile ilgili araştırmalar teşvik edilmeli, desteklenmelidir."

Editör: Güneş OCAĞA