6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerle birlikte Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 50 bini aşkın can kaybı ve yıkım meydana geldi. İki büyük depremle birlikte vatandaşlarda büyük bir panik hava hakim oldu.

Vatandaşlar ise yaşadığı bölgeler için uzmanlardan gelecek olan açıklamaları bekliyor. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş'tan olası Marmara depremi ile ilgili olarak dikkat çeken bir yorum geldi. Bektaş, "1999 İzmit 7,6 depremi Marmara'dan tetiklendi. Ana şoktan önce 44 dakika süren sistematik mikro deprem veya batıdan doğuya doğru ilerleyen öncü mikro depremlerin ana şoku başlattığı görüşü batıdan doğuya doğru 1912-2022 deprem dizisi kanıtıdır" diye konuştu.

“Korunmanın yolu ağaç modeline yönelmek”

Jeoloji uzmanı Fahri Çelik ise, depremlerden korunmanın en yolunun yapılarda tonlarca ağır oluşturan beton ve demirin terk edilerek ağaç modeline yönelmek olduğunu aktardı. Depremden etkilenen illerde tonlarca ağırlıktaki beton yapıların saniyeler içerisinde yıkıldığını, hafif olan ağaçların ise ayakta kaldığını dile getiren çeken Çelik, “Bütün Türkiye, beton ve demirden kaçmalı. Çünkü bizleri aslında öldüren betondur. Ve bundan acilen kaçmamız lazım. Ahşap evlere yönelmelidir. Ahşap evlerin ömürleri 200 yıldır. Ama beton olan evlerin ise 30-35 yıldır. Aklı başında olan bir insan 30 yıllık bir ömür için 2-3 milyon lira verip beton ev yapmaz” dedi.

9 şiddetinde bir depremde bile ağaç modeliyle sağlam zeminde yapılan evin yakılmayacağı ifade eden Çelik, “Ağa modeli gibi ev yapacağız. Yapılacak evlerin kökleri tıpkı bir ağaç gibi zemine bağlanacak. Kökleri zemine, kayaya ya da belirli bir yere bağladığında 9 şiddetinde deprem olsa dahi ağaç modeliyle yapılan ev yıkılmaz. Tek çaremiz bu ağaç şekli evlere geçiş yapmak. Depremden korunmanın tek çaresi ağaç gibi ev yapmaktadır. Ayrıca evleri 3-4 kat ve hafif yapacağız. Dünyanın betonu ve demirini, tavanın üzerine koymayacağız. Çünkü bizleri öldüren tavandır” şeklinde konuştu. (İHA)