Güneş OCAĞA-ÖZEL HABER

Bingöl'ün Genç ile Diyarbakır'ın Lice ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve Dicle Nehri'ni besleyen ana kollardan biri olan Sarım Çayı üzerinde yapılmak istenen Hidroelektrik (HES) Santrali için ÇED'in “olumlu” raporu verdiği ortaya çıktı. Konu, Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurrahman Ergin’in girişimiyle Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç tarafından Meclis’e taşındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlanması istemiyle TBMM’ye verilen önergede, HES ile birlikte Sarım Havzası’nda yer alan 60 köyün olumsuz etkileneceğini söyledi.

Sarım Hafızası'nın Diyarbakır, Bingöl ve Batman illerinin çevre iklimini belirlemesinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve aynı zamanda 60 köy sakinlerinin de geçim kaynağı olduğunu belirten Sadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Abdurahman Ergin ile Sarım Hafızası ve Çevresi Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Emin Turhallı, gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e açıklamalarda bulundu.

KONU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Verdikleri soru önergesine dair konuşan Ergin, "ÇED daha önce de olumlu rapor vermiş ve orada keşifler yapılmıştı. 22 Eylül'de Antalya Milletvekilimiz Şerafettin Kılıç ile birlikte bölgede ziyarette bulunduk. Yerinde tespitler yaptık. Bölge halkı da mahkemeye başvurmuştu. Bu konuya dair Meclis'e soru önergesi verdik" dedi. Sarım Hafzası'nın binlerce canlıyı besleyen bir hafıza olduğuna dikkat çeken Ergin, "Söz konusu bölgenin aslında sit alanı olması gerekir. HES'le enerji elde etmek istiyorlar. Ama bu enerjiyi 10 rüzgar tribünü ve 20 dönümlük bir güneş paneliyle elde edebilirler. Böyle bir alternatif varken HES neden yapılıyor? 60 köy bu projeden olumsuz etkilenecek. Dere yatağı kuruyacak ve köylüler susuz kalacak. Bölgede tarım, hayvancılık, balıkçılık, arıcılık, turizm, sebze üretimi ve farklı bitki üretimi yapılıyor. Köylülerin geçim kaynağı yok olacak. Ve orada yaşam bitecek. AK Parti'nin HES projeleri ekolojik olmayan yatırımlar, dolayısıyla ekonomik olarak da bir faydası yok" dedi.

‘TOPRAKLARIMIZDA HES İSTEMİYORUZ’

Sarım Hafızası ve Çevresi Doğal ve Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Emin Turhallı ise, "2000'li yıllarda devlet köye dönüş çağrısı yaptı. Biz de İstanbul'dan köyümüze geri döndük. Ama tam yerleşmeden Sarım Çayı’na keşif yapıldığını gördük. Burada neden keşif yapılıyor diye sorduğumuzda da, devlet envaterine işleyeceklerini söylediler. Biz de bunun sonraki aşamasının HES olduğunu belirttik. Ardından Bingöl ve Diyarbakır valiliklerine bilgi edinmek için başvuruda bulunduk. Valilikler konu hakkında bilgilerinin olmadığını söylediler. Burada yaşayan köylüler olarak HES projesini istemiyoruz. Taş Köprü'den Sarım Hafzası'na kadar 100 köy, bu HES'ten olumsuz etkilenecek. Daha önce Ilık Su Barajı ve Silvan Barajı yapıldı, şimdi de baraj Sarım Hafzası'na yapılıyor. Her tarafı HES ve barajlara boğdular. Yaşam alanımızı kapattılar. Yarın öbür gün herhangi bir deprem ve savaş olduğunda kaçacak yerimizi kalmayacak. Aynı zamanda buradaki canlı türlerin de yok olmasına neden olacak. Ilık Su Barajı ve Silvan Barjı'ndan sonra çöpçü balığı yok oldu. Aynı balık türü burada da var" dedi.

‘BİZİM İÇİN ÖLÜMDÜR’

HES'in yapılmasıyla sularının da kesileceğine dikkat çeken Turhallı, şöyle devam etti: "Su kesilirse tarım ve hayvancılık biter. Dolayısıyla yaşam da durur. Su olmadan üretim yapamayız. Bingöl kesimi meralarla geçiniyor. HES'le birlikte meralar yok olacak. Aynı zamanda sulu tarım arazilerimiz de susuz kalacak. Geçim kaynağımızı kaybedersek burada yaşayamayız. Bu bizim için bir ölümdür. Bu HES projesinin durdurulmasını istiyoruz."

BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORULAR

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, Sarım’a yapılacak HES ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin şu soruları yanıtlamasını istedi:

“Türkiye genelinde proje aşamasında olan HES sayısı kaçtır? Halihazırda HES yapılması planlanan illerimiz hangileridir?

Sarım Havzası’nın doğal su kaynaklarının, HES kapsamında 49 yıl süreyle bir şirkete devredildiği iddiaları doğru mudur?

Mahkeme süreci devam ederken şirket ile sözleşme mi yapılmıştır? Su kaynakları hangi şirkete ne kadar bir ücret karşılığında satılmıştır?

Sarım Havzası’nda yapılması planlanan HES’in iptali ile ilgili bir çalışmanız olacak mıdır? ÇED raporu hazırlanırken köylülerin görüşleri neden alınmamıştır?

Sarım Havzası’nın doğal su kaynakları ve biyolojik zenginliğinin korunması amacıyla Doğal Sit Alanı ilan edilmesine ilişkin bir çalışmanız olacak mıdır?”