ÖZEL HABER-Mehmet TÜRK
Diyarbakır'ın antik ilçesi Eğil'de, içme suyu havzasını koruma adına Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan yasak kararları bugün uygulanmaya başlandı.
Eğil’deki baraj gölünde, ilçeye gelenler için turistik turlar düzenleyen tekne, feribot, jetski, bot ve jetcarlar, bugün polis ve Büyükşehir Belediyesi'ne ait zabıta ekipleri tarafından tek tek, Peygamber Mekanı altında bulunan koya çekildi. Ufak çaplı gerginliğin yaşanmasına rağmen gerginlikler büyümeden sona erdi.
Diyarbakır Eğil'de yasak başladı, jetskiler bağlandı pic.twitter.com/tpfkOIXO3s
— Güneydoğu Ekspres (@ekspreshaber_) June 18, 2025
BELEDİYE MECLİSİ’NİN KARARI UYGULANDI
Eğil Baraj Gölü'nde 2 adet bot, 1 adet feribot, 18 adet tekne, 7 adet jetski ve 1 adet de jetcar bulunuyordu. Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin, Diyarbakır kent merkezinin içme suyunun sağlandığı havzayı koruma adına aldığı kararla baraj gölü üzerinde çalışan bu araçlara yasak getirildi. Meclis’in aldığı karar bugün uygulanmaya başlandı. Baraj gölü kıyısına gelen onlarca polis ve zabıta ekipleri, araçları tek tek peygamber türbesinin bulunduğu tepenin aşağısındaki koya çekti.
İŞLETMECİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Teknelerin koya çekilmesi sırasında duygu dolu anlar yaşanırken işletmeciler bu duruma tepki gösterdi. Her tekne ve feritbot ile diğer araçlarda en az 4 kişinin çalıştığını anlatan işletmeciler, "Eğil bitti. Her güzelliğin bir sonu vardı. Bu da bizim ve Eğil ilçemizin sonu oldu. Artık kimse Eğil'e gelmez. Yaptığımız yatırımlar ve masraflar bizi zor duruma sokacak. İşsiz kalan onlarca kişi oldu. Bu sorunumuza bir çözüm bulunması gerekir" dediler.