Sezgin Tanrıkulu, fahiş kira bedeliyle ilgili verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;
“Türkiye’de her geçen gün etkileri daha da artan ekonomik kriz, barınma krizini beraberinde getirirken, vatandaşlarımız güçlükle ödeyebildiği kiralara yapılan fahiş zamlar ile çaresiz durumda bırakılmıştır. Kira zamlarında yüzde uygulamasının etkisizliği Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğüne tarafından kiraya verilen gayrimenkullere yapılan kira artış kararı ile bir kez görünür olmuştur. 6 Şubat Depreminden etkilenen 11 ilden biri olan Diyarbakır'da esnaf ve vatandaşlar şimdi de yapılan kira artışları ile mağdur edilmektedir.”

Tanrıkulu, bakana şu soruları sordu:

1.1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğü tarafından kiraya verilen gayrimenkullerin sayısı kaçtır?

2.Raiç bedeli adı altında kiralarda yasal sınırlar dışında yüzde 500- yüzde 800 artış yapılmasının gerekçesi nedir?

3.Diyarbakır İli 6 Şubat 2023 depreminden etkilenen 11 ilden biri olup, bütün esnafın mağdur olduğu bir dönemde TÜİK'in ilan ettiği Tefe -Tüfe oranların yaklaşık 10-15 katı üzerinde artış talebinin olması Diyarbakır Esnafını mağdur etmek ve ayrımcılık değil midir?

4.Vakıflar Diyarbakır Bölge Müdürlüğünün Diyarbakır Esnafına yaşattığı bu hukuk dışı tedbirlerden Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

5.Hukuk dışı talepler esnafları zor durumda bırakmış olup, hukuk dışı uygulamalarda bulunan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü hakkında idari işlem yapılacak mıdır?

Editör: Beritan KAYA