Eşbaşkanlar, doğrudan iletilen tüm taleplerin kaydedildiğini ve bunların tek tek gözden geçirilerek değerlendirileceğini söyledi.

Dbb Halk-1

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı, yurttaşların talep, öneri ve görüşlerini doğrudan belediye yönetimine iletebilmesi amacıyla halk buluşmaları düzenlemeyi sürdürüyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası bahçesinde gerçekleştirilen buluşmada yurttaşlar, kentte ve mahallelerinde yaşadıkları sorunları belediye yönetimine aktardı.

Yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği buluşmaya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Emin Ay, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır İl Eşbaşkanları Fatime Üzül Levent ve Yunus Muratakan, Meclis Eşsözcüsü Demet Ceylan, Genel Sekreter Serdar Bakıroğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Muhabbet Erdoğmuş, DBB Meclis üyeleri, daire başkanları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

‘HALK BULUŞMALARI ÇOK KIYMETLİ’

Programın açılışında konuşan DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanları, halk buluşmalarının çok kıymetli olduğunu belirtti. Halk olarak kendi sorunlarını dile getiren, yüz yüze tartışan ve birlikte çözüm üreten bir siyasi partinin temsilcileri olarak buluşmada yer aldıklarını ifade eden İl Eşbaşkanları, DEM Parti’yi sistem partilerinden ayıran temel farkın bu noktada olduğunu söyledi.

EŞBAŞKAN BUCAK: 32 HALK BULUŞMASI, 23 MUHTAR TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİK

Eşbaşkan Serra Bucak, yurttaşlarla bir arada olmaktan keyif duyduklarını belirterek Diyarbakır’ın büyük, önemli ve mücadeleci bir kent olduğunu söyledi. Kentteki sorunlara, artan hizmet ihtiyacına ve halkla birlikte yönetim anlayışına değinen Bucak, şöyle konuştu: “Elbette çok sorun, sıkıntı, aşılması gereken problem var. Aynı zamanda kent hizmetlerinde kimi aksamaların, kronik yapısal sorunların olduğu bir kent. Gitgide büyüyen bir kent. İlçeler çoğalıyor; altyapı, su ve ulaşım ihtiyacı artıyor. Bütün bunları biliyoruz. İmkânlarımız az, ödenek sorunlarımız var. Ama biz biliyoruz ki bütün bu sorunlar, sıkıntılar, kısıtlılıklar ve aynı zamanda önümüze koyduğumuz hedef projelerde bizi çok dikkatli ve detaylı takip eden, çalışmalarımızı inceleyen, fikirlerini sunan halkımız var. Kendimizi ve kentimizi hep birlikte yöneteceğiz dedik. Seçilmemizin üzerinden 30 ay geçti. Bu süreçte 17 ilçemizde 32 halk buluşması, 23 muhtar toplantısı gerçekleştirdik. 30 ayda 57 kez esnaf ve pazar esnafı ziyareti gerçekleştirildi. Basın buluşmaları, kadın ve köy buluşmaları düzenledik.”

‘30 AYDA 112 BİN AMEDLİ İŞ BAŞVURUSUNDA BULUNDU’

Belediyeye yapılan iş başvurularına ve personel alımlarına da değinen Bucak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “30 ayda 112 bin Amedli Büyükşehir Belediyemize iş başvurusunda bulundu. Bu gerçekten üzücü bir rakam; çünkü cevap olamadığımız, belediye imkânlarıyla, belediyenin hizmet anlayışıyla ve bütçeleriyle asla cevap olamayacağımız bir rakam. Bunu sizler de bizden çok daha iyi biliyorsunuz. Bin 200’e yakın yeni çalışan aldık. ‘Yeni çalışan’ diyorum ama bunun 700’den fazlası kayyım zamanı ihraç olmuş kişilerdi. Onları geri aldık. Geri kalan 400’e yakınını da yeni iş sahalarımız ve yeni ihtiyaçlarımız için aldık. Otobüs şoförleri aldık, itfaiyeci aldık, zabıta aldık. Kent hizmetlerini çok daha iyi yürütebilmek için bu imkânları da bir biçimiyle düzene soktuk. Evet, ben biliyorum, iş başvuruları da bu toplantımızın önemli bir gündemi olacak. Bu sebeple bunu söylemek, ifade etmek istedim.”

EŞBAŞKAN AY: HALKLA BİRLİKTE SÖYLEŞECEĞİZ, BİRLİKTE KARAR ALACAĞIZ

Eşbaşkan Emin Ay da yurttaşların bu toplantılara katılımından güç ve moral bulduklarını belirterek halkla birlikte söyleşeceklerini ve karar alacaklarını söyledi. Yapılan işlerin ne kadar beğenildiğini, yapılan ve yapılmayan çalışmaların neler olduğunu tartışacaklarını ifade eden Ay, “Halkımızın gözünden onların önerileri, fikirleri ve düşünceleri nelerdir, bakacağız. Söyleşeceğiz ve buna göre kendi olumlu ya da olumsuz işlerimizi daha iyi göreceğiz, önümüzü de daha iyi göreceğiz” diye konuştu.

YURTTAŞLAR TALEPLERİNİ İLETTİ

Halk buluşmasında söz alan yurttaşlar, kentte ve mahallelerinde yaşadıkları sorunları doğrudan Eşbaşkanlara aktardı. Altyapıdan ulaşıma, engelli yurttaşların ihtiyaçlarından istihdama kadar çok sayıda talebin gündeme getirildiği buluşmada, özellikle kanalizasyon altyapısının yetersiz olduğu bölgelerde yağışlar sırasında yaşanan taşkınların önüne geçilmesi istendi. Yurttaşlar ayrıca yol ve ulaşım sorunlarının giderilmesi ile temizlik hizmetlerinin iyileştirilmesi yönündeki taleplerini dile getirdi.

Köylerde öğrencilerin ulaşım sorunlarının çözümü için servis hizmeti sağlanması, engelli yurttaşlara yönelik yaşam alanlarının oluşturulması, rehabilitasyon ve yüzme havuzu hizmetlerinin geliştirilmesi, eğitim ve pansiyon imkânlarının sağlanması da gündeme getirilen başlıklar arasında yer aldı.

Kadınlara yönelik önerilerin de paylaşıldığı buluşmada, kadınların ekonomik ve sosyal açıdan güçlenebileceği, kendilerini güvende ve özgür hissedebilecekleri alternatif yaşam alanlarının oluşturulması önerildi.

YENİ İSTİHDAM OLANAKLARI VE ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN FIRIN TALEBİ

İşsizlik sorununa dikkat çeken yurttaşlar, yeni istihdam olanaklarının yaratılması çağrısında bulundu. Çölyak hastalarının gıdaya erişimde yaşadığı sorunlar da dile getirilerek Sur ilçesinde çölyak hastalarına uygun ürünlerin hazırlanabileceği bir fırının oluşturulması talep edildi.

Buluşmada çocukların talepleri de yer aldı. Bir çocuk, futbolcu olmak istediğini belirterek imkânlarının yetersiz olması nedeniyle Amedspor altyapısına gönderilmesi için destek istedi.

‘BİRÇOK SORUNA CEVAP OLABİLECEĞİMİZ İNANCINI TAŞIYORUM’

Yurttaşların taleplerinin ardından söz alan DEM Parti Diyarbakır İl Eşbaşkanı Fatime Üzül Levent, buluşmada yer almanın, taleplere, önerilere ve şikâyetlere tanıklık etmenin değerli ve önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Çözüm merciinin de tekrar burası olarak görülmesi, aslında hepimiz adına buranın bizler için ne kadar değerli olduğu gerçeğini sunuyor. Talepler çoğu zaman imkânların üstünde olabiliyor. Ama imkân gerçekliği ölçüsünde bir cevap olabilmek, önümüzdeki süreçte en azından sorunların giderek daha da azalacağı umudunu gösteriyor bize. Ben ileride yine hep birlikte mümkün mertebe birçok soruna cevap olabileceğimiz inancını taşıyorum.”

Diyarbakırlı öğrenciler okul duvarında hünerlerini sergiledi
Diyarbakırlı öğrenciler okul duvarında hünerlerini sergiledi
İçeriği Görüntüle

YOL VE TEMİZLİK HİZMETLERİNDE SORUMLULUK ALANLARINI ANLATTI

Yurttaşların taleplerinin ardından açıklamalarda bulunan Eşbaşkan Serra Bucak, il özel idarelerinin 2014’ten bu yana kapandığını, yasayla birlikte Büyükşehir Belediyesinin, o güne kadar İl Özel İdaresinin çalışmalarını yürüttüğü 17 ilçedeki grup yolları ile kent merkezlerindeki 30 metre üstü yollardan sorumlu olduğunu hatırlattı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin temizlik konusunda sorumluluk alanının da kent merkezlerindeki 30 metre üstü yollar ve ana caddeler olduğunu ifade eden Eşbaşkan Bucak, buna rağmen imkânlar ölçüsünde ilçe belediyelerine destek verildiğini belirtti.

İŞE ALIMLARDA LİYAKAT VURGUSU

Halk buluşmasında iletilen iş taleplerini yanıtlayan Eşbaşkan Serra Bucak, Büyükşehir Belediyesinde 5 bin, DİSKİ’de ise binin üzerinde personel bulunduğunu belirterek 5 bin yeni personel alabilecek kapasitelerinin olmadığını söyledi. İşe alımların ilan, başvuru ve mülakat süreçleriyle yürütüldüğünü, eşbaşkanların veya meclis üyelerinin herhangi bir kişinin işe alınması yönünde talimat vermediğini vurgulayan Eşbaşkan Bucak, mülakat sonrasında binlerce başvuru sahibine işe alınmama gerekçelerini tek tek açıklayabilecekleri bir mekanizmanın bulunmadığını ifade etti.

İşe alımlarda ayrımcılık yapılmadığını belirten Bucak, liyakatin yanı sıra adayların kurumda birinci derece akrabalarının bulunmamasına dikkat ettiklerini kaydetti.

ULAŞIM TALEPLERİ İÇİN GÜZERGÂHLAR YENİDEN DEĞERLENDİRİLİYOR

Ulaşımla ilgili talepleri de yanıtlayan Eşbaşkan Bucak, “Ulaşıma dair yoğun şikâyet aldık. Biz bunların hepsini iletiyoruz. Esnaf ziyaretlerinde ve dışarıda buluştuğumuzda da bunlar bize geliyor. Peyderpey Ulaşım Dairemiz güzergâhları düzeltiyor, güzergâhları kısaltıyor, durakları artırıyor. Bütün bunların listesini oluşturduk. Sizlerin de önerileriyle iyileştirebileceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

KENTİN KALKINMASI İÇİN ORTAK ÜRETİM VURGUSU

Kentin kalkınmasına yönelik önerileri de değerlendiren Eşbaşkan Bucak, tarım ve hayvancılık alanında yerel kaynaklarla iş imkânlarını artıracak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Sadece belediyeyle bu çalışmalar yürüyemez. Bu kentin kalkınması için, ekonomik yatırımların yapılabilmesi için, öz yatırımlarımızı yapabilmemiz için bizim tarımdan hayvancılığa kadar kendi toprağımız, kendi suyumuz, kendi imkânlarımız, kendi kaynaklarımızla iş imkânlarını artıracak projeleri bir an evvel hayata geçirmemiz lazım. Kırsal Daire Başkanlığımız bunlarla ilgili çalışıyor. Kadın Dairemiz çalışıyor. Kadınlar bostanlarda bu yaz üretim yaptı, onları topladı. En azından aile bütçesine bu manada bir katkı sundu. Bu bostanları büyüteceğiz, tarlaları büyüteceğiz. Halkın kullanımına açabileceğiz, kooperatiflerimizi kuracağız. Bütün bunların altyapı çalışmaları sürüyor. Bu yaz kısmen, küçük ölçekte de olsa bu çalışmaları yürüttük.”

ALTYAPI, YOL VE TARIMSAL SULAMA ÇALIŞMALARINI AKTARDI

Altyapı ve yol çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Eşbaşkan Bucak, şunları söyledi: “Hakikaten geldiğimizden bu yana çok ciddi bir altyapı ve yol çalışması yürüttük. Altyapı çalışmaları, kanalizasyon temizliklerinden içme suyu isale hattımıza kadar uzanıyor. DİSKİ 17 ilçemizde bu yaz sondaj kuyuları açtı, açmaya devam ediyor. Sonbaharda da yoğun bir biçimde kırsal mahallelerimizde çalışacak. Sur’da 30’a yakın köyümüzün kanalizasyon sorununu çözdük. Bunların hepsini peyderpey ilerletiyoruz. Silvan ve Ergani’de DİSKİ’nin içme suyu, yağmur suyu ve atık su projeleri var. Bunların hepsinin ihaleleri yapıldı. Sonbahar ve kış aylarında bunlar da başlayacak. Önümüzdeki yaz bu altyapı çalışmalarının verimini hep birlikte daha iyi göreceğiz. Kırsalda çok yoğun çalıştık. Henüz bitmemiş yollarımız var. Yağmurlar tam olarak bastırmadan hepsini bitireceğimizin sözünü veriyoruz. Hani’de 30 yerde yama çalışması yaptık. İnanın, elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Hani’de yine Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığımız bir tarımsal sulama projesi başlattı. Hani’de iki yerde bu tarımsal su projesini GAP İdaresi ile birlikte yürüteceğiz.”

‘TALEPLER TEK TEK GÖZDEN GEÇİRİLECEK VE DEĞERLENDİRİLECEK’

Yeniden söz alan Eşbaşkan Emin Ay ise “Yapılan açıklamalarda bazı talepler dile getirildi ve eleştiriler sunuldu. Sorumluluğumuz, eleştirilerimiz ve önerilerimiz çerçevesinde bunlar bizlere güç ve moral verdi. Getirilen tüm talepler kaydedildi. Bu talepler tek tek gözden geçirilecek ve değerlendirilecek” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ