HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde bulunan arazilerde yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumu’nca tescillenen Karacadağ Pirinci, dünyanın birçok yerine ihracat ediliyor.
İsmini yetiştirildiği Karacadağ'dan alan, kar sularının ilkbahar aylarında erimesiyle beslenen derelerle sulanan ve çoğunlukla bazalt taşlı arazilere ekilen çeltik, düz arazilerde biçerdöver, eğimli alanlarda ise işçiler tarafından orakla toplanıyor.

Diyarbakır’ın Incisi Hangi Ürün2

YETİŞME SÜRECİ 5 AY

Yaklaşık 5 aylık yetişme süresi sonrası işçiler tarafından tarladan toplanan çeltik, boş arazilere serilerek güneş altında kurumaya bırakılıyor. Daha sonra işlenmesi için fabrikalara gönderilen çeltik, buradaki işlemlerin ardından tüketime hazır hale geliyor.

NAMI YURTDIŞINA TAŞTI

Güneydoğu'nun pirinç ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Karacadağ Pirinci, hem Türkiye'nin farklı illerine hem de yurt dışına her yıl ihracatı yapılıyor.

2018’DE TESCİL ALDI

Diyarbakır'ın incisi olan Karacadağ Pirinci, 2018 yılında coğrafi işareti aldı.
Özellikle protein, vitamin ve enzim yönünden Karacadağ pirinci diğer pirinçlere göre daha zengindir. Tane bünyesindeki yüksek protein ve yüksek nişasta ürünü bu pirinci lezzetli kılmaktadır. Bu çeltik pişme esnasında içerdiği uçucu yağ asitleri nedeniyle de aromatik özellik taşımaktadır.

Karacadağ Pirinci Faydaları Neler?
*Kemik gelişimini destekler.
*İshal problemini gidermekte etkilidir.
*Bağışıklık sistemi sağlığını destekler.
*Pirinç proteini ve aminoasit dengesi ile anne sütüne yakın bir bileşim sunar.
*Kan şekerini düzenler.
*Yüksek enerji verir.
*Şeker oranı ve nişasta miktarı düşük olan ürün şeker hastaları tarafından tüketilebilir.

Editör: Güneş OCAĞA