Fuat Bulut – ÖZEL HABER

İslam’ın Anadolu’dan Avrupa’ya açılan ilk kapısı olan Diyarbakır’ın fethinin yıldönümü, 12 yıl aradan sonra ilk kez sancaklı kutlanacak. 


Diyarbakır, 27 Mayıs 639 tarihinde büyük İslam komutanlarından Halid Bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman ve 27 şehit arkadaşları tarafından fethedildi. İslam’ın Anadolu’dan Avrupa’ya açılan ilk kapısı olarak görülen Diyarbakır’ın fethi için yıllardır kutlama yapılıyor. Bu yıl ki resmi kutlamalar, Diyarbakır Valiliği tarafından organize edildi. Programa göre Dicle Üniversitesi Fetih Camii’nde yarın sabah saat 04.00’te “Fetih Yürüyüşü”, 11.00’de ise Ulucami’de mevlit verilecek. 

12 YIL ÖNCE GAZİANTEP’E GÖNDERİLMİŞTİ

Bu yıl ki etkinliklerde 12 yıl aradan sonra Diyarbakır sancağı da olacak. Hz. Süleyman Camii’ndeki sahabe türbelerinin yanı başında bulunan kutsal sancak, çalınma ihtimaline karşı 2 Ağustos 2012 tarihinde Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’ne teslim edilmişti.

Di̇yarbakir’in O Emaneti̇ Yillar Sonra Geri̇ Geldi̇ 2

ANTEP’E GÖNDERİLDİ, HIRSIZLIK OLAYLARI GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Sancağı Gaziantep Müzesi’ne gönderen Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü, daha önce konunun gazetemiz Güneydoğu Ekspres tarafından gündeme getirilmesinden sonra şu açıklamayı yapmıştı: 

“Mülkiyeti Sultan Süleyman Vakfı’na ait Hz. Süleyman Camii’nde bulunan teberrükat eşya vasfındaki sancak, idaremiz uzman elemanlarınca yeniden yapılan tespitte eserin muhafazasının uygun koşullarda ve hırsızlık olaylarına karşı güvenilir olmadıkları kanaatine varılmış olduğundan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 04.04.2012 tarih ve 7399 sayılı talimatlarına istinaden Bölge Müdürlüğümüze en yakın Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’ne gerekli tedbirler alınarak 02.08.2012 tarihinde teslim edilmiştir. Mezkur sancak H. 1225-1235 tarihli olup ipek malzemeden dokunmuştur. İddia edildiği gibi Diyarbakır fethinde kullanılan sancak değildir. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Vakıf Müzesi açılması halinde, Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’nden teslim alınarak sergilenecektir.”
Söz konusu sancağın bu yıl Gaziantep Mevlevihane Vakıf Müzesi’nden geri getirildiği ve bakım-onarıma yapıldıktan sonra özel odada muhafazaya alındığı öğrenildi.

Muhabir: Fuat BULUT