Güneydoğu Ekspres- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği, Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayiyi Destekleme Vakfı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle Domlara yönelik hazırlanan, "Toplumun Görünmeyen Rengi Dom Kadınlar" projesi hayata geçirildi.

Proje kapsamında 18-35 yaş arası 50 kadına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin merkez Bağlar ilçesindeki Yeniköy Kadın Yaşam Merkezi'nde 720 saatlik dikiş eğitimi verilmeye başlandı. Eğitimleri tamamlayan ve sertifika almaya hak kazanacak kursiyerlere, Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarda iş imkanı sunulacak.

Toplumun görünmeyen yüzü  (2)

Çocuklara da eğitim veriliyor

Proje sorumlusu Dilek Doğan Çetin, proje kapsamında kadınların çocuklarıyla birlikte sağlık taramasından geçirildiğini ve okuma yazma bilmeyenler için ayrıca kurs verildiğini söyledi. Anneleri eğitim görürken kursiyerlerin 4-6 yaş arası çocuklarına oyun oyunlarında farklı bir eğitim verdiklerini dile getiren Çetin, kurs saati tamamlanana kadar çocukların da belirlenen sınıfta eğlenip güzel zaman geçirdiğini belirtti.

Kadınların istihdamı amaçlanıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin her türlü imkanı seferber ettiğini dile getiren Çetin, kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere Halk Eğitim Merkezi onaylı sertifika verileceğini belirtti. Çetin, şöyle konuştu:

“Projedeki amacımız toplumun görünmeyen kadınlarını iş piyasasına kazandırmak, sosyal gelişmeyi artırmak. Yani amacımız bu insanları topluma kazandırmak. Özellikle istihdamda bunlara olan ön yargıları kırmak. Faydalı olacağına inanıyorum.”

“Domlara çok faydası olacak”

Diyarbakır Göçebe Domlar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Celal Gezginci, proje sayesinde kadınların iş sahibi olacağını söyledi. Güneydoğu'da "Dom" olarak adlandırılan Roman kadınlara yönelik yapılan projenin önemine dikkat çeken Gezginci, “Projeyi destekliyoruz, Domlara çok faydası olacak. Burada Dom kadınlara istihdam imkanı sağlanıyor” diye konuştu.

Toplumun görünmeyen yüzü  (1)

“Ev bütçesine katkım olacak”

Kursiyerlerden 4 çocuk annesi Semra Gezer, aldıkları eğitimden dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Gezer, “Projeden gayet memnunuz, bizim için iş imkanı sağlıyor. Ev bütçesine katkım olacak. Kimseye muhtaç olmadan çocuklarıma bakabilirim. Burada kreşte çocuklarımıza bakılıyor. Yetişkinler için okuma yazma kursu var” dedi.

Kursiyerlerden 19 yaşındaki Töre Demir, projenin Dom kadınlar için faydalı olduğunu aktardı. Demir, şunları dile getirdi:

“Okuldan erken yaşta ayrılmak zorunda kaldım. Hayata daha yeni atılıyorum. Proje sayesinde elime altın bilezik alacağım, kendi ayaklarımın üzerinde durabileceğim. Bir kişiye muhtaç kalmayacağım. En azından kimsenin yardımı olmadan kendime, aileme, anneme bakabileceğim. Burada hocalarımızdan çok memnunuz, aynı zamanda sosyalleştik. Burası iyi ki açıldı.”

(HABER MERKEZİ)