Küba Enerji ve Maden Bakanlığı'na bağlı Elektrik Birliği, Ian Kasırgası'nın etkili olması nedeniyle ülkenin tamamında elektriklerin kesildiğini açıkladı. Elektrik Birliği'nden yapılan açıklamada, yaklaşık 11 milyon nüfuslu adanın tamamında elektriklerin kesildiği ve kademeli olarak elektrik hizmetinin yeniden sağlanması için çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.

3. kategori şiddetindeki Ian Kasırgası'nın, dün sabah (27 Eylül) Küba'nın batısından geçmesi sebebiyle bölgede hasar meydana geldi ve birçok kişi tahliye edildi. Şu ana kadar ülkede can kaybı bildirilmezken yetkililer kasırganın verdiği zararın tespiti için çalışmalarını sürdürüyor.

Kasırganın, yarın sabah saatlerinde ABD'nin Florida eyaletinin körfez bölgelerinde etkili olması bekleniyor.

ABD'de 2,5 milyon kişiye tahliye emri

Federal Afet ve Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA), Florida'nın Meksika Körfezine kıyısı olan bölgelerinde yaşayan 2,5 milyon kişiye kasırga nedeniyle tahliye emri verdi. FEMA Florida Direktörü Kevin Guthrie, dün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Kevin Guthrie, düzenlediği basın toplantısında, tahliye emri verilen 2,5 milyonluk bölge sakinine, kasırganın yönünün kuzeye doğru olduğunu, dolayısıyla kuzey yerine doğu ve güney bölgelerine doğru hareket etmelerinin daha doğru olacağını söyledi.

Guthrie, özellikle Miami-Dade ve Palm Beach bölgelerinin daha güvenli olacağını kaydetti.

Ulusal Kasırga Merkezinin yaptığı bilgilendirmede ise Sarratoga sahillerindeki dalgaların şimdiden kabardığı, kasırganın getireceği yağmurla 120 santimetreden fazla yağış beklendiği ifade edildi.

Küba'yı 3. kategori şiddetinde vuran ve büyük hasara yol açan Ian Kasırgası'nın ABD topraklarına ulaştığında 4. kategori şiddetine ulaşma ihtimalinin devam ettiği de toplantıda paylaşılan bilgiler arasında.

Hazırlıklar sürüyor

Ian Kasırgası'nın bugün ABD'nin Tampa bölgesinin güney kesimlerini vurması bekleniyor. Kasırga dolayısıyla acil durum ilan edilen bölgede yaşayan yurttaşlar Florida'nın doğu ve kuzey bölgelerine doğru yola çıkınca otoyollarda uzun kuyruklar oluştu.

Bölgeden basına yansıyan görüntülerde, Florida sakinlerinin kasırga öncesinde marketlere akın ederek içecek ve gıda depoladığı, mağazaların gıda bölümündeki rafların çoğunun boşaldığı görüldü.

Ev ve işyerlerini şiddetli rüzgar ve yağmurdan korumak isteyenler ise yapı marketlerden ahşap ve metal levhalar başta olmak üzere, pil, jeneratör ile keski aletleri gibi malzemeleri tedarik etmeye çalıştı.

Bazı mağaza sahipleri, iç bölümdeki ürünlerinin üzerlerini bile brandalarla örterken bazı bölge sakinleri kapı önlerini kum torbalarıyla destekledi. (Sputink)

Editör: TE Bilişim