Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Avrupa ülkelerinde yayılan maymun çiçeği (monkeypox) virüsü vakalarının kontrol edilebilir düzeyde olduğunu açıkladı.

DSÖ uzmanlarından epidemiyolog Maria Van Kerkhove, “Amacımız virüsün insandan insana geçmesini önlemek” dedi.

WHO yetkililerinden RosamundLewis de ellerinde virüsün mutasyona uğradığına dair bir bilgi olmadığını söyledi. Lewis şu ana kadarki verilerin, çiçek aşısının, maymun çiçeği virüsüne karşı yüzde 85 oranında etkili olduğunu gösterdiğini açıkladı.

Normalde sadece Afrika ülkelerinde görülen maymun çiçeği virüsüne son günlerde Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde rastlandı. Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsünün Avrupa, Amerika ve Avustralya kıtalarındaki 11 ülkede görüldüğünü, doğrulanan 80 vakanın yanı sıra 50 muhtemel vakanın da doğrulanmayı beklediğini açıkladı.

21 gün karantina

Britanya’da enfekte olanların veya risk taşıyanların 21 gün kendilerini izole etmeleri çağrısı yapıldı. Ülkede vaka sayısı 20’ye yükseldi.

Belçika’da da enfekte olanların 21 gün karantinaya alınmaları kararlaştırıldı.

Karantina kararını kamuoyuna duyuran Belçika Bakım ve Sağlık Ajansı'na bağlı uzmanlardan oluşan Risk Değerlendirme Grubu (RAG), maymun çiçeği virüsüne yakalanmış kişilerle yüksek riskli temasları bulunana kişilere; bağışıklığı azalmış kişiler, hamile kadınlar ve çocuklarla temas konusunda fazladan dikkatli olmalarını tavsiye etti.

Belçika'da doğrulanmış maymun çiçeği virüsü vakalarının sayısı üçe yükseldi. Vakaların tamamının iki hafta önce ülkenin ikinci büyük kenti Anvers'te (Antwerp) düzenlenen “Darklands” adlı fetiş festivali ile bağlantılı olduğu bildirildi. Yüksek riskli temasta bulunanların ise semptom geliştirip geliştirmediklerini kendileri takip etmesi istendi.

Belçika Bakım ve Sağlık Ajansı'ndan JorisMonens, “Hastalık yalnızca yakın temas yoluyla bulaşıyor, kısa süreli temas yoluyla değil ama yine de dikkatli olmalıyız” dedi.

Maymun çiçeği virüsü Belçika'dan önce Britanya, İspanya, Portekiz, İtalya, İsveç, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde görüldü. İspanya'da vaka sayısı 21'e yükseldi. (BİANET)

Editör: TE Bilişim