İran Cumhurbaşkanı EbrahimRaisi, göreve başladığından bu yana Çin Devlet Başkanı XiJinping ile ilk kez telefonda görüştü. Görüşmede, Xi'nin İran'ı nükleer müzakerelerde desteklemesi, ülkeler arasındaki bağların geliştirilmesi ve Afganistan konusu ele alındı.

Raisi, görüşmesinin Afganistan bölümüne dair, "güvenlik, istikrar ve barışın sağlanması" için Çin ile çalışmaya hazır olduğu yönünde açıklama yaptı.  Raisi'nin ofisinden yapılan açıklamada, Afganistan konusunda Çin ile "ortak çıkarları ve talepleri" paylaştığını ve "koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeye hazır" olduğu ifade edildi.

 Açıklamada, "Başkan, İran İslam Cumhuriyeti'nin Afganistan'da güvenlik, istikrar ve barışı tesis etmek ve ülke halkının kalkınmasına, ilerlemesine ve refahına katkıda bulunmak için Çin ile işbirliğine hazır olduğunu belirtti" denildi.

 Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Afganistan konusuna değinilmedi ancak Xi'nin “ortak çıkarları korumak ve bölgesel güvenlik ve istikrarı teşvik etmek” için bölgesel ilişkilerde Tahran ile koordinasyonu ve işbirliğini geliştirmeye istekli olduğunu söylediği aktarıldı. (AJANSLAR)

 

Editör: TE Bilişim