IŞİD’lilerin Afrika’nın güneydoğusundaki ülkelerden Mozambik’in en önemli şehri Palma’yı işgal etmesinden sonra endişeler artıyor. Ülkenin kuzeyinde Hint Okyanusu kıyısındaki şehre yönelik geçtiğimiz Çarşamba başlayan saldırılarla birlikte binlerce kişinin çevredeki ormanlara sığındığı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı İnsani Yardım Koordinasyon Bürosu (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, kentin Pazar günü işgal edilmesine rağmen Salı günü itibariyle çatışmaların sürdüğü bilgisinin alındığı duyuruldu. Açıklamada, işgal edilen kentte yaşayan 110 bin kadar kişinin 40 bin kadarının zaten radikal İslamcıların 2017’de saldırılarını başlattığı Cabo Delgado’dan kaçarak Palma’ya sığınanlardan oluştuğu hatırlatıldı.

Yine BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) yöneticilerinden Lola Castro ise, bölgede yaşananların tam bir insani felaket olduğunu vurguladı. Kent ile her türlü telekomünikasyon bağlantısının kesildiği de verilen bilgiler arasında.

İnsani duruma dikkat çeken bir diğer kurum ise Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) oldu. MSF açıklamasında, kente daha önce sığınanların da olduğu binlerce kişinin gemilerle başka bölgelere kaçmaya çalıştığı bilgisi verildi.

IŞİD bağlantılı radikal İslamcı çetelerin işgal ettiği Palma, yoksullukla mücadele eden Mozambik’in son yıllardaki tek umudu olan doğalgaz yataklarının olduğu bir bölgede. Palma açıklarında başta Total olmak üzere birçok büyük şirketin 60 milyar doları bulan yatırımları bulunuyor.

Öte yandan son yıllardaki radikal İslamcı saldırılara karşı Mozambik ordusunun yetersiz kalmasıyla birlikte ülkede çok sayıda özel paralı asker şirketinin faaliyet gösterdiği biliniyor. Ülkedeki doğalgaz yatırımlarının korunmasının yanı sıra ordu ve diğer güvenlik güçlerinin eğitimi için de özel şirketlerin hizmet verdiği bildiriliyor. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim